Εισερχόμαστε στην 5η εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Όλες τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό ή κάνουμε ξηροφαγία. Κατάλυση οίνου-ελαίου γίνεται μόνο το σαββατοκύριακο.
Παρατηρήσεις
1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.
2. Επίσης, να τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού, υποκατάστατα γάλακτος, τυριού ή κρέατος κ.α. Να τρώμε με μέτρο.
3. Η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας), αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις, τη "νηστεία" του ματιού, τη "νηστεία" της γλώσσας (καταλαλιά, ψεύδος, επιορκία, βλασφημία), τον έλεγχο του θυμού και των κακών λογισμών και επιθυμιών.
4. Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή.
5. Την Τετάρτη νηστεύουμε, για να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.
6. Η Κυριακή θεωρείται αναστάσιμη ημέρα και γι αυτό δεν επιτρέπεται η αυστηρή νηστεία, δηλ. το άλαδο φαγητό ή η ξηροφαγία, παρά μόνο σε ασκητές!
Εγώ νόμιζα ότι Πέμπτη σταυρώθηκε και την Παρασκευή ήταν στον τάφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι ο Κύριος σταυρώθηκε την Παρασκευή το διαβάζουμε και στα τέσσερα ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Πρέπει κάθε μέρα να διαβάζουμε λίγη Καινή Διαθήκη, έστω και 10 γραμμές. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε βρίσκει χρόνο να διαβάσει έστω 10 γραμμές. Αν δεν γίνεται κατανοητή η αρχαία ελληνική γλώσσα, κυκλοφορούν ορθόδοξες εκδόσεις με μετάφραση - απόδοση στη νεοελληνική-δημοτική, π.χ. του Τρεμπέλα, του Κολιτσάρα κ.α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι τη Μ. Πέμπτη το βράδυ γίνεται η ακολουθία των Παθών του Κυρίου σχετίζεται με το ότι ενώ η ακολουθία αυτή (που είναι ο όρθρος της Μ. Παρασκευής) κανονικά έπρεπε να γίνεται την Μ. Παρασκευή το πρωί, η ακολουθία αυτή μεταφέρεται το βράδυ της Μ. Πέμπτης για να μπορούν οι πιστοί να παρευρεθούν στους Ιερούς Ναούς. Αυτό γίνεται από οικονομία... διαφορετικά οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν λόγω εργασίας ή λόγω πρωινής δυσκολίας...
Το ίδιο γίνεται κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας, δηλ. το βράδυ της Κυριακής Βαΐων κάνουμε τον όρθρο της Μ. Δευτέρας κ.ο.κ.