Ετικέτες

14.3.23

Συνετρίβη αμερικανικό drone μετά από σύγκρουση με ρωσικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα

 


Shutterstock
Σχόλιο:Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο κοντά στα αυτιά μας
Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 αναχαίτισε και χτύπησε την προπέλα αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης MQ-9 "Reaper" την Τρίτη, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «επικίνδυνο» από τον αμερικανικό στρατό.Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και το ένα από αυτά συγκρούστηκε μαζί του στις 7:03 π.μ. (0603 GMT).

Πριν από τη σύγκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του με «μη ασφαλείς ελιγμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τον Ρώσο πρέσβη για διαμαρτυρία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό με τη συντριβή.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε άμεσες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους σε ανώτερο επίπεδο μετέφερε την έντονη διαμαρτυρία του, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία μετέφερε αυστηρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ήδη έχουν ενημερωθεί σύμμαχοι και εταίροι για το συμβάν στη Μαύρη Θάλασσα.

Προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια πλήθους προκλητικών συμβάντων στα οποία «Ρώσοι πιλότοι αναπτύσσουν επικίνδυνη συμπεριφορά επιχειρώντας κοντά σε αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, μεταξύ άλλων και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα».

Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και περιβάλλεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, υπεύθυνος για την εν λόγω περιοχή.

Πρώτη κατάρριψη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το συμβάν, ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι το περιστατικό με το drone ήταν «επικίνδυνο, αντιεπαγγελματικό και απερίσκεπτο».

Παρόλο που έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά, δήλωσε ο Κίρμπι, το συγκεκριμένο ήταν αξιοσημείωτο επειδή ήταν «επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού αεροσκάφους. «Από αυτή την άποψη είναι μοναδικό», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν και επιχειρούσε σε διεθνή εναέριο χώρο.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε check-in με τους Ρώσους όταν πετάμε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι, ενώ διαμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν και να επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα».
Ενημέρωση των συμμάχων του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τους συμμάχους για το περιστατικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στο οποίο ενεπλάκησαν το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας.

«Ο στρατηγός (Κρίστοφερ) Καβόλι ενημέρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το περιστατικό σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.