Ετικέτες

24.5.18

Η Μίμηση του Χριστού και η περιφρόνηση του κόσμου με όλα τα μάταια πράγματά του.

Σχετική εικόνα




" κολουθν μο ο μ περιπατήσ ν τ σκοτί " (Ίω. ή 12).


Με τα λόγια αυτά ο Χριστός μας προτρέπει να μιμηθούμε τη ζωή του και να εφαρμόσουμε τα διδάγματά της, αν θέλουμε τον αληθινό φωτισμό και την απελευθέρωση από κάθε τύφλωση της καρδιάς.

Η μελέτη λοιπόν της ζωής του Χριστού ας είναι η κυριότερη ασχολία μας.


Η διδαχή του Χριστού ξεπερνά όλες τις διδασκαλίες των Αγίων.Και όποιος αποκτά το πνεύμα του Χριστού, θα βρει στη διδαχή του το κρυμμένο μάνα. Συχνά όμως, πολλοί από όσους ακούνε τον λόγο του Ευαγγελίου, πολύ λίγο κατανύσσονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί τους λείπει το πνεύμα του Χριστού.

Αν θέλης λοιπόν να καταλάβεις τέλεια και να χαρής τα λόγια του Χριστού, δεν έχεις παρά να συνταιριάσης τη ζωή σου με τη δική του ζωή.

Τι θα κερδίσεις με το να παραδίνεσαι σε βαθυστόχαστες συζητήσεις για την Αγία Τριάδα, αν δεν ζη εντός σου το πνεύμα της ταπεινώσεως και έτσι τη δυσαρεστής; Χωρίς άλλο, τα υψηλά νοήματα δεν κάνουν τον άνθρωποάγιο και δίκαιο, αλλά αρέσουμε στο Θεό μονάχα με ενάρετη ζωή. Προτιμώ να νιώθω την κατάνυξη, παρά να μπορώ να δώσω τον ορισμό της. Τι το όφελος, αν κατείχες όλη την Αγία Γραφή και τις θεωρίες όλων των φιλοσόφων, σου έλειπαν όμως η αγάπη και η χάρη του Θεού;

"Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης" (Εκκλ. ά. 1), εκτός από το να αγαπά κανείς τον Θεό και να διακονή Αυτόν αποκλειστικά.

Το πιο σωστό είναι να πηγαίνουμε προς την βασιλεία του Θεού, περιφρονώντας τα του κόσμου.

Είναι λοιπόν μάταιο να επιδιώκουμε τον πλούτο, δηλαδή πράγματα που δεν πρέπει να στηρίζεται κανείς σε αυτά, γιατί εύκολα ξανεμίζονται.

Είναι μάταιο να κυνηγούμε τιμές και να υποφέρουμε για υψηλές θέσεις.

Είναι μάταιο να ακολουθούμε τις επιθυμίες της σάρκας και να αποβλέπουμε σε όσα έχουν αναπόφευκτη συνέπεια να τιμωρηθούμε οδυνηρά. Είναι μάταιο να λαχταράμε για μακροχρόνια ζωή και να μη κοιτάμε πως να ζήσουμε καλά και όπως πρέπει.

Είναι μάταιο να είμαστε προσκεκλημένοι σε ότι φεύγει και χάνεται γρήγορα και να μη σπεύδουμε στην απόκτηση της αστείρευτης χαράς.

Να θυμάσαι τα λόγια του σοφού: "Ού πλησθήσεται οφθαλμός του οράν και ού πληρωθήσεται ούς από ακροάσεως"(Εκκλ. ά 8).

Να προσπαθείς λοιπόν να αποσπάς την καρδιά σου από την αγάπη προς τα ορατά και να τη στρέφης προς τα αόρατα.

Επειδή όσοι ακολουθούν τις φιλήδονες ροπές τους, κηλιδώνουν τη συνείδησή τους και χάνουν τη χάρη του Θεού.

Επιλογή-επιμέλεια: Λάμπρος Βαλμάς για το ιστολόγιο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Από το βιβλίο " Η ΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" Του Θωμά Κεμπησείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.