Ετικέτες

3.4.23

Οι διαφορετικές συμβουλές. ,


  
               



Ο αββάς Ποιμήν ρώτησε κάποτε τον αββά Ιωσήφ της Πανεφώ:- Γέροντα , τι να κάνω όταν μου έρχονται αμαρτωλοί λογισμοί; Να τους διώχνω αμέσως η να τους δέχομαι στον νού μου και τότε να τους πολεμώ με αντίθετους λογισμούς; Ο αββάς Ιωσήφ σκέφτηκε και του είπε:

- Αφηνέ τους να μπαίνουν στο νού σου και τότε να τους πολεμάς.

Ο αββάς Ποιμήν επέστρεψε στήν Νιτρία και εφήρμοζε την συμβουλή του αββά Ιωσήφ. Κάποτε όμως ήρθε ένας μοναχός από την Θηβαίδα και είπε:

- Σηνήντησα τον αββά Ιωσήφ της Πανεφώ και τον ρώτησα, τι να κάνω όταν μου έρχωνται πονηρές σκέψεις: Να τις διώχνω αμέσως η να τις δέχωμαι και μετά να τις πολεμώ. Κι εκείνος μου αποκρίθηκε, να τις διώχνω αμέσως, πριν προλάβουν να εγκατασταθούν μέσα μου.

Άκουσε αυτό ο αββάς Ποιμήν και ταράχθηκε. Πήγε αμέσως στον αββά Ιωσήφ και του είπε:

- Γέροντα , ήρθα προ καιρού και σε ρώτησα για τους λογισμούς. Και συ , άλλη συμβουλή έδωσες σε μένα και άλλη σε άλλον αδελφό που σε ρώτησε για το ίδιο ζήτημα.

Ο αββάς Ιωσήφ του είπε τότε:

- Γνωρίζεις πόσο σε αγαπώ,

- Βεβαίως το γνωρίζω.

- Δεν μου είπες να σου δώσω την συμβουλή που θα έδινα στον ευατό μου;

- Ναι , έτσι είπα.

- Επομένως σου έδωσα την συμβουλή που θεώρησα για τον ευατό μου σψστή. Πράγματι, εάν δεχθής τους ακάθαρτους λογισμούς και τους πολεμήσης μέσα σου, εσύ θα αναδειχθής ισχυρότερος. Υπάρχουν όμως άλλοι που δεν τους συμφέρει καθόλου να τους πλησιάσουν οι πονηρές σκέψεις. Αυτοί πρέπει να τις αποκόπτουν και να τις απομακρύνουν πρίν κάν ολοκληρωθούν.

Ο αββάς Ποιμήν, μετά την διευκρίνηση αυτή, έφυγε αναπαυμένος.

Απο το Γεροντικόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.