Ετικέτες

14.11.13

Ξεκίνησε η εξαέρωση του κομήτη ISON

Ο κομήτης του αιώνα παρουσίασε σήμερα αιφνίδια σημάδια εξαέρωσης καθώς πλησιάζει προς τον Ήλιο.


Αυτό είναι το συμπέρασμα αστρονόμων οι οποίοι διαπιστώνουν πως ο κομήτης εκλύει αυξημένα ποσοστά αερίων δείγμα όταν  ο παγωμένο πυρήνας του έχει αρχίσει να ζεσταίνεται από τον Ήλιο καθώς αναμένεται στις 28 Νοεμβρίου να πραγματοποιήσει το κοντινότερο πέρασμα του από το άστρο (Περιήλιο).
Το μόνο αποτέλεσμα που αναμένεται είναι πως ο κομήτης ενδέχεται να γίνει ορατός από τη Γη με γυμνό μάτι χωρίς δηλαδή την ανάγκη να τον παρατηρήσει κάποιος με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Ο κομήτης έχει το χαρακτηριστικό των δύο ουρών.
Η μια ουρά αποτελείται από ιονισμένο αέριο καθώς αυτό «σπρώχνεται» από τον κομήτη εξαιτίας του ηλιακού ανέμου και η άλλη ουρά από σκόνη.
Η ιδιομορφία της δεύτερης ουράς είναι πως τα μόρια που αποτελείται είναι πιο βαριά σε σχέση με αυτά του ιονισμένου αερίου με αποτέλεσμα το ίχνος της να ακολουθεί την τροχιά του κομήτη σε σχέση με την ιονισμένη ουρά η οποία ουσιαστικά τείνει να εκτείνεται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Ήλιου.
ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

  1. πιστευω να το δούμε -ισως-απο το λύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα φαίνεται με το μάτι παρά μόνο κατά τα Χριστούγεννα. Θα μπορούσε να τον δει κανείς στις 4:00, αλλά θα πρέπει να ξέρεις που να κοιτάξεις μιας και τα χαρακτηριστικά του κομήτη δεν είναι ευδιάκριτα ακόμα με το μάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.