Ετικέτες

15.2.14

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (17-23 Φεβρουαρίου)

Στο παρελθόν ανέβασα ένα "δικό μου" νηστειοδρόμιο σε δύο εκδοχές: μια σύντομη και μια πιο αναλυτική, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά ανέβασα και το ημερολόγιο-αγιολόγιο-νηστειοδρόμιο της ηλιαχτίδας που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επειδή, όμως, υπάρχουν διάφορες εκδοχές (πιο αυστηρές ή πιο χαλαρές) αποφάσισα να σας ενημερώνω κάθε εβδομάδα για τις νηστείες της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε ο καθένας να τις γνωρίζει έγκαιρα και επιπλέον θα εξηγώ διάφορες λεπτομέρειες ή θα αναλύω τις διάφορες εκδοχές. Αυτές οι αναρτήσεις θα μπουν σε νέα "ετικέτα" με τίτλο "Νηστειοδρόμιο".

Η ερχόμενη εβδομάδα (17-23/2) είναι η προτελευταία πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή και είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. Η Τετάρτη 19/2 και η Παρασκευή 21/2 είναι ημέρες αυστηρής νηστείας (χωρίς λάδι), αλλά ανάλογα με τον πνευματικό σας ή την αντοχή σας ή τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς σας ίσως μπορείτε να καταλύσετε λάδι.

Ας υπενθυμίσω ότι: 

1. την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή. 

2. την Τετάρτη νηστεύουμεγια να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.

Επίσης, να σας τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού κ.α. Να τρώτε με μέτρο

Τέλος, η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας) αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις. Περισσότερα μπορείτε να συζητήσετε με τον πνευματικό σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.