Ετικέτες

14.2.14

Ευρωβουλευτές για Τρόικα: Αντί να λειτουργήσει ως χειρουργός, αποδείχθηκε χασάπης

93C4B320D0910F289DF7367430F00134
Μύδρους κατά της Τρόικας εξαπολύουν με έκθεσή τους που υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «τεράστια» λάθη της Τρόικας που προκάλεσαν «ιστορική» άνοδο της ανεργίας. H Tρόικα λένε, αντί να λειτουργήσει ως χειρουργός αποδείχθηκε... χασάπης.


Επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι οι χώρες που μπήκαν στα Μνημόνια αντιμετωπίζουν τρεις βασικές συνέπειες: απολύσεις και δραματική αύξηση της ανεργίας, μαζική εξαφάνιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Στην έκθεση παρατίθενται τα στοιχεία για το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, με έμφαση σε αυτή των μακροχρόνια ανέργων και των νέων, η οποία το 2012 ξεπέρασε το 50% στην Ελλάδα, το 30% στην Πορτογαλία και το 26,5% στην Κύπρο. Τονίζουν, επίσης, τη σημαντική μείωση του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου συρρικνώθηκε κατά 22%.

Σφορδή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στην Τρόικα ο ισπανός ευρωβουλευτής Αλεχάντρο Σέρκας, ο οποίος έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» που αντιμετώπισαν οι χώρες στις οποίες επιβλήθηκε το μνημόνιο καθώς αγνοήθηκαν βασικές συνθήκες και άρθρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας.

«Η Τρόικα λειτούργησε σαν μια ομάδα τραπεζιτών. Τώρα η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την οικονομική "υγεία" των κρατών-μελών της αλλά και για την καθημερινή ζωή των πολιτών της» κατέληξε ο Σέρκας.


(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.