Ετικέτες

1.3.14

Η Ρωσία στέλνει στρατό στην Κριμαία !!!

Το απόγευμα του Σαββάτου το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινες το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για αποστολή στρατού στην Κριμαία. Ήδη ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την περιοχή. 

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως «θα υπάρξουν συνέπειες σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή». Νωρίτερα ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας είχε ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» στην ημιαυτόνομη φιλορωσική περιοχή της νότιας Ουκρανίας. Τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς οι αρχές της Κριμαίας και η Ρωσία καταγγέλλουν επιθέσεις από ενόπλους που είχαν σταλεί από το Κίεβο. Υπενθυμίζεται πως ήδη οι αρχές της Κριμαίας έχουν αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση της αυτονομίας, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο απόσχισης.

Του αιτήματος Πούτιν είχε προηγηθεί η έκκληση του ρωσικού κοινοβουλίου για «προστασία με κάθε τρόπο του πληθυσμού της Κριμαίας από τις αυθαιρεσίες και τη βία». «Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία», τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος της Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν. Το ρωσικό κοινοβούλιο σημειώνει πως λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία είναι αδύνατη η διεξαγωγή νόμιμων και δημοκρατικών εκλογών. 

Η πρόεδρος του Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, ανέφερε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν δυνατή την αποστολή στρατού στην Κριμαία. «Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του στόλου μας στη Μαύρη Θάλασσα και των Ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία», σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως η Ρωσία δεν είχε παρέμβει τόσο καιρό περιμένοντας από τις δυτικές χώρες που στήριξαν την ανατροπή του Γιανουκόβιτς να τηρήσουν τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ωστόσο μετά τη «βίαιη αναταραχή», όπως είπε, τα δυτικά κράτη «δεν κατέληξαν σε κάποια μέτρα και δεν έδωσαν τις απαιτούμενες απαντήσεις». Σημειώνεται πως μετά την ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και ένοπλες νεοναζιστικές ομάδες και οργανώσεις, στην Ανατολική Ουκρανία και κυρίως στην περιοχή της Κριμαίας ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη νέα ηγεσία του Κιέβου. Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας έχουν τονίσει πως δεν αναγνωρίζουν την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση επισημαίνοντας την παρουσία των νεοναζί στους κόλπους των φιλοδυτικών δυνάμεων.
Νωρίτερα το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως τη νύχτα της Παρασκευής «άγνωστοι ένοπλοι που είχαν σταλεί από το Κίεβο επιχείρησαν να καταλάβουν κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας». Η Ρωσία κάνει λόγο για «ύπουλη προβοκάτσια» από τις νέες αρχές του Κιέβου που είχε ως στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξαν θύματα αλλά δεν γίνεται αναφορά σε αριθμό.
«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών. Επιβεβαιώνεται η επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», κατέληγε η ανακοίνωση. 

Έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. «η Ρωσία θα υπερασπιστεί σθεναρά και ανυποχώρητα τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται», έχει επισημάνει το Κρεμλίνο. Σε επιφυλακή ωστόσο έχουν τεθεί και τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία. Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές έχουν αναφέρει τις προηγούμενες ώρες πως ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως αεροδρόμια και αντιπυραυλικές βάσεις. 

Από την πλευρά τους οι νέες αρχές του Κιέβου έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ένοπλη εισβολή. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υποστήριξε πως στην ουσία «η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008».

Η Ουκρανία, μέσω του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, ανέφερε πως η χώρα είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα» στην Κριμαία. Ωστόσο το Κίεβο ζήτησε από τον ΟΗΕ «να λάβει απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι επικίνδυνες εξελίξεις». Μετά από κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.
Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.