Ετικέτες

5.4.14

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (7 Απριλίου - 13 Απριλίου)


Η ερχόμενη εβδομάδα (7/4-13/4) είναι η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και αποτελεί επανάληψη των τριών πρώτων:

Δευτέρα - Παρασκευή: αυστηρή νηστεία (αλάδωτο)
Σάββατο (του Λαζάρου): κατάλυση οίνου και ελαίου
Κυριακή (των Βαΐων): κατάλυση οίνου και ελαίου

Για την ακρίβεια η Μεγάλη Σαρακοστή λήγει την Παρασκευή 11/4. Ακολουθεί το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων και στη συνέχεια η Μεγάλη Εβδομάδα. Την Κυριακή των Βαΐων κανονικά γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου (και ΟΧΙ ιχθύος). 

Ωστόσο, έχει επικρατήσει σε πολλούς το ότι μπορούμε να φάμε ψάρι, αλλά αυτό είναι μεταγενέστερη "χαλάρωση" που καλό είναι να μην ακολουθούμε. Μόνο την 25η Μαρτίου επιτρεπόταν να φάμε ψάρι. Κατά κάποιους άλλους επιτρέπεται να φάμε ψάρι μία από τις δυο αυτές μεγάλες εορτές είτε την  25η Μαρτίου είτε την Κυριακή των Βαΐων.  


Το πόσο θα τηρήσετε το αλάδωτο ή όχι εξαρτάται και από την υγεία σας και από τις αντοχές σας. Ο πνευματικός σας θα σας καθοδηγήσει περαιτέρω...


Γενικά για τη νηστεία δείτε εδώ.

Τέλος, να μην ξεχνάτε ότι η νηστεία δεν είναι μόνο σωματική (φαγητό ή σαρκικές απολαύσεις), αλλά και πνευματική που είναι ίσως πιο σημαντική! Δείτε εδώ.Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.