Ετικέτες

21.6.14

Η άποψη μου για το περιστατικό με τον Πατριάρχη


Με αφορμή το περιστατικό με τον Πατριάρχη στο Ηρώδειο (αν δεν το γνωρίζετε κάνετε κλικ εδώ) θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την άποψή μου και να αλληλεπιδράσουμε μέσω των σχολίων αν το επιθυμείτε.


Καταρχάς, θεωρώ λανθασμένη την αντίδραση των αδελφών μας να αντιδράσουν με χαρακτηρισμούς, όπως "είσαι αντίχριστος" κτλ. αν και πιστεύω πραγματικά ότι διαφορετική ήταν η πρόθεσή τους... Είναι λάθος κατά την γνώμη μου να κρίνουμε τον Πατριάρχη άσχετα με το αν συμφωνούμε με τις επιλογές του ή όχι. Αυτός που θα τον κρίνει είναι άλλος, όχι εμείς πάντως... 

Σε πρόσφατη ερώτηση μου προς έναν σοφό παππούλη, του διατύπωσα την απορία πώς το Άγιο Φως ανάβει σε έναν Πατριάρχη (γενικά και όχι συγκεκριμένα) που μπορεί να μην είναι άξιος. Και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι το Άγιο Φως ανάβει σε αυτόν που φέρει τον τίτλο, άσχετα με το αν αυτός ως μονάδα αξίζει ή όχι... αυτό που πρεσβεύει έχει σημασία! Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ άδικη την επίθεση των αδελφών μας με χαρακτηρισμούς προς τον Πατριάρχη. 

Επιπλέον, δε, βάζει βούτυρο στο ψωμί των άθεων και γενικά όλων όσοι εναντιώνονται με τόσο μένος στον Χριστιανισμό...

Θα πρότεινα αντί αυτών να είχαν χρησιμοποιήσει εδάφια ή σύντομες εκφράσεις των Αγίων Πατέρων που εναντιώθηκαν στο παρελθόν στον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό ή τον Οικουμενισμό, όπως π.χ. ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ("το δόγμα περί αλαθήτου του Πάπα είναι όχι μόνο αίρεσις αλλά παναίρεσις"), ή ο Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης ("Οι Λατίνοι είναι αιρετικοί")... Με αυτόν τον τρόπο θα έθεταν πολύ καλύτερα το ζήτημα, χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της κατάκρισης!

Από την άλλη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η αντίδραση της αστυνομίας δεν ήταν και τόσο δημοκρατική. Που πήγε η ελευθερία έκφρασης; Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αντιδρά με τέτοιες μεθόδους τα τελευταία ιδιαίτερα έτη... οπότε δεν μου κάνει και τόση εντύπωση.

Για να συνοψίσω:
  • ναι στην ελευθερία έκφρασης, αλλά με σεβασμό
  • ναι στην διατύπωση των απόψεων πατέρων π.χ. ότι ο Οικουμενισμός είναι Παναίρεση
  • όχι στους χαρακτηρισμούς 
  • όχι στην κατάκριση

Τέλος, να τονίσουμε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη του Πατριάρχη και των ταγών του. Πρέπει να σταματήσουν να προωθούν τον Οικουμενισμό, διότι το αποτέλεσμα είναι να βλάπτεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και να δημιουργείται ένταση και ταραχή στους κόλπους της.

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.