Ετικέτες

15.8.14

Τασούλας: «Σε 2-3 εβδομάδες θα εισέρθουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης».

Τασούλας: «Σε 2-3 εβδομάδες θα εισέρθουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης»
Άποψη της εισόδου του τάφου με τις δύο σφίγγες-φρουρούς.Δύο με τρεις βδομάδες θα χρειαστούν... οι αρχαιολόγοι για να μπορέσουν να συνθέσουν τα στοιχεία της ανασκαφής στην Αμφίπολη και να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα είπε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

«Η ανασκαφή είναι σημαντική, είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες ώστε να μπούμε μέσα στον χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα» δήλωσε στο Mega.

Σημείωσε, επίσης, το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την πορεία των ανασκαφών και γι' αυτό, όταν η έρευνα έφθασε σε ορατό σημείο, επισκέφθηκε τον χώρο.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο να μην καταστρέφονται τα στοιχεία τα οποία βρίσκουν μπροστά τους, να ανοίξουν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλημμένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διατεθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχιση της έρευνας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.» τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.