Ετικέτες

23.10.14

Σε κατάσταση σοκ ο Καναδάς: Μπαράζ πυρών στην Οτάβα


Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο Καναδάς λίγες ώρες μετά το μπαράζ πυροβολισμών στο Μνημείο των Πεσόντων και στο Κοινοβούλιο της Οτάβας από έναν 32χρονο ανδρα, ο οποίος αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) αναγνωρίστηκε από τις καναδικές αρχές. 


Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η καναδική αστυνομία σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο δράστης -πουέπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μέσα στο Κοινοβούλιο- ονομάζεται Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, είναι καναδός πολίτης που κατάγεται από το Κεμπέκ και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο φερόμενος ως δράστης είχε μακρά ιστορία με χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά το παρελθόν και είχε συλληφθεί αρκετές φορές.
Αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο CNN ότι το διαβατήριο του Ζεχάφ-Μπιμπό είχε κατασχεθεί από τις καναδικές αρχές όταν έγινε γνωστό ότι σκόπευε να μεταβεί στο εξωτερικό για να πολεμήσει- κατά πάσα πιθανότητα στο πλευρό τωντζιχαντιστών-, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίακαι το όνομα του Ζεχάφ-Μπιμπό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το χτύπημα στην καρδία της πρωτεόυσας του Καναδά.
Οι αρχές του Καναδά δεν έχουν προχωρήσει σε καμία επίσημη επιβεβαίωση, καθώς συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την τρομοκρατική επίθεση που σόκαρε τη φιλήσυχη κοινωνία της χώρας.
Το βασικό ζητούμενο είναι το κατά πόσο ο ένοπλος έδρασε ως μοναχικός λύκος ή εάν είχε ενισχύσεις από άλλους τρομοκράτες που κατόρθωσαν να διαφύγουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αιματηρό περιστατικό έρχεται λίγες μόλις ώρες από την απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού μετά την επίθεση εναντίον δύο στρατιωτών στο Κεμπέκ, την περασμένη Δευτέρα.
http://polemiko-imerologio.gr/wp-content/uploads/2014/10/jihadistis2310141.jpg
Αυτή τη φωτογραφία όπου υποτίθεται ότι απεικονίζεται ο Ζεχάφ-Μπιμπό φέρεται να κυκλοφόρησε το ΙΚ


* Από το μακελειό της Οτάβας έχασε τη ζωή του ένας 24χρονος στρατιώτης, ο Νέιθαν Σιρίλο, που φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων και δέχθηκε πρώτος τα πυρά. Ήταν έφεδρος οπλίτης, πατέρας ενός παιδιιού και καταγόταν από το Χάμιλτον του Οντάριο.


http://polemiko-imerologio.gr/wp-content/uploads/2014/10/israilinosstratiwths2310141.jpg
Ο άτυχος φρουρός Νέιθαν Σιρίλο


Το χρονικό του μακελειού
Συναγερμός σήμανε στις καναδικές αρχές στην Οτάβα -το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα)- μετά από μπαράζ πυροβολισμών, αρχικά στο Μνημείο Πεσόντων και κατόπιν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβουλίο.
Ένας ένοπλος έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς μέσα στη Βουλή, γεγονός πουεπιβεβαιώθηκε αρκετή ώρα αργότερα από τις αρχές. Βίντεο κατέγραψε τη μάχη που έδωσαν οι αστυνομικοί με τον άγνωστο δράστη.
Θανάσιμα ήταν τα πυρά που προηγήθηκαν εναντίον ενός φρουρού στο Μνημείο Πεσόντων, ενώ σε νοσοκομείο διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες.
Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε σε μεγάλη ακτίνα. Οι αρχές ζήτησαν από τους περαστικούς να απομακρυνθούν και από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μην πλησιάζουν στα παράθυρα.
Το κοινοβούλιο παρέμεινε αποκλεισμένο επί ώρες, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις διενεργούσαν εξονυχιστικούς ελέγχους αναζητώντας και άλλους ενόπλους.
Όλα τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου της Οττάβα, του αρχηγείου της Αστυνομίας και της Αμερικανικής Πρεσβείας, είχαν αποκλειστεί.
Η ανταλλαγή των πυρών στο κοινοβούλιο


Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, αρχικά δέχθηκε τα πυρά ο άτυχος φρουρός και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, ο δράστης (ή οι δράστες) άρπαξε ένα κρατικό αυτοκίνητο προσεγγίζοντας τις πύλες του κοινοβουλίου.
Ο ένοπλος εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο- όπου συνεδρίαζαν βουλευτές και γερουσιαστές- το οποίο αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
“Ο πρωθυπουργός μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη και μετά οι κρότοι από πυροβολισμούς. Όλοι διασκορπιστήκαμε”, είπε ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ, προσθέτοντας ότι τα πυρά ακούγονταν“ακριβώς έξω από την πόρτα της αίθουσας”.
Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει βίντεο που τράβηξε με κινητό τηλέφωνο δημοσιογράφος της Globe & Mail. (Δείτε το ακριβώς από πάνω)
Armed RCMP officers head towards the Langevin Block on Parliament Hilll
Οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι κλειδώθηκαν σε γραφεία, μετά από σύσταση των αρχών.
“Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν οπλισμένοι αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί”, είπε ο Μαρκ-Αντρέ Βιο, εργαζόμενος στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι “άκουσε τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς αυτόματων όπλων”.
Ένας εικονολήπτης του σταθμού Radio-Canada είπε ότι μέτρησε “50 πυροβολισμούς“.
Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο BBC έκανε λόγο για ένα δράστη, τον οποίο είδε να βγαίνει από αυτοκίνητο -κρατώντας κυνηγετικό τουφέκι- και να κατευθύνεται προς το Μνημείο Πεσόντων. Περιγράφοντας τον, τόνισε ότι είχε μακριά μαλλιά και μούσι.


Ο χάρτης της περιοχής (πηγή: BBC)

Map of Ottawa showing locations of shooting incidents - 22 October 2014
Αντίδραση ΗΠΑ


Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στον Καναδά τραγωδία και επισήμανε ότι η επίθεση αυτή ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη ούτε εάν αυτός είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου.
Μετά τα αιματηρά περιστατικά στον Καναδά, το FBI κηρυξε “κόκκινο συναγερμό”.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζος Έρνεστ ανέφερε πως ο Ομπάμα συνομίλησε με τον Στίβεν Χάρπερ.

Επίσης, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση “να ανταποκριθεί γρήγορα” σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση στον Καναδά, ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Επιμέλεια: Λουκάς Βελιδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.