Ετικέτες

25.11.14

Όσο περισσότερο ενώνεσαι με τον Γέροντά σου, τόση περισσότερη Χάρη παίρνεις.

Κάνε υπακοή τώρα
και στην συνέχεια θα΄ρθει η Χάρις!

… Το πρώτο πράγμα, που συνήντησαν όλοι οι υποτακτικοί του Γέροντος Ιωσήφ (του Ησυχαστή), ήταν ότι ο Θεός όντως επικύρωνε τα σωτήρια λόγια του και αυτό είναι το μυστήριο, που δεν μπορούν οι αμελείς και οι αδαείς να το ερμηνεύσουν. Αυτό όμως που μπορεί να επιβεβαιωθεί είναί ότι: «όσο περισσότερο ενώνεσαι με τον Γέροντά σου, τόση περισσότερη Χάρι παίρνεις. Όπως ο σίδηρος όσο τον πλησιάζεις στη φωτιά, τόσο περισσότερο πυρακτώνεται, ενώ όσο τον απομακρύνεις, τόσο και αυτός σκουριάζει».

… Όταν γέρασε πια ο παπα-Εφραίμ (Κατουνακιώτης), ενθυμούμενος τα παλιά του χρόνια έλεγε: «Αχ! μακαρία υπακοή! Τι να σου πω; Όταν ήμουν υποτακτικός, άλλη Χάρι είχα, άλλη προσευχή, πετούσα τρόπον τινά στον αέρα. Διότι η προσευχή πηγάζει από την υπακοή και όχι η υπακοή από τον προσευχή. Κάνε υπακοή τώρα και στην συνέχεια θα΄ρθει η Χάρις».

Μας έλεγε ο Γέροντας Ιωσήφ: «Αυτός που υπακούει, ας είναι και στραβή η υπακοή του, θα του βγει σε καλό, για την υπακοή του και μόνο! Δεν έχει σημασία ποιός είναι ο Γέροντας. Τι τον ωφέλησε τον Ιούδα που είχε τον Χριστό; Τίποτε! Τι τον ωφέλησε τον Γιεζί που ο Γέροντάς του ήταν προφήτης; Τίποτε! Τι τον ωφέλησε τον Αδάμ, που ήταν μέσα στον Παράδεισο, όπου Γέροντάς του, τρόπον τινά, ήταν ο Θεός; Τίποτε! Αφού έκανε παρακοή. Κι όμως δεν ζημιώθηκε ο Ακάκιος, ο αναφερόμενος στην Κλίμακα του Ιωάννου που ο Γέροντάς του ήταν στρυφνός, ανάποδος και τον έδερνε συγχρόνως, αλλά κατέστη μέγας Άγιος».

Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου

«Ο Γέροντάς μου Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης (1897 -1959)»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.