Ετικέτες

30.1.15

Ο Πάνος Καμμένος θα τιμήσει τον ήρωα Μανώλη Μπικάκη.


Πατριώτης δεν φτάνει μόνο να δηλώνεις αλλά να φαίνεσαι και ο Πάνος Καμμένος και φαίνεται και είναι αφού το αποδεικνύει έμπρακτα μην ξεχνώντας όλους όσους πολέμησαν για την πατρίδα.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στο χωριό χωριό Αμύγδαλος του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του Μανώλη Μπικάκη, του Έλληνα καταδρομέα που πολέμησε ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974.
Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός προβαίνει στην συγκεκριμένη κίνηση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη, ο υπουργός αναμένεται να φτάσει στις 12 το μεσημέρι στο χωριό Αμύγδαλος και όπως είπε, θα αναχωρήσει αμέσως μετά την κατάθεση του στεφάνου.

Με πήραν από το γραφείο του τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι ο υπουργός θα βρίσκεται την Παρασκευή στο χωριό για να καταθέσει στεφάνι στο μνήμα του ήρωα Μανώλη Μπικάκη, είπε ο κ. Κοκοσάλης ο οποίος συμπλήρωσε πως πέρα από τους τοπικούς άρχοντες, το παρών θα δώσουν και συγγενείς του καταδρομέα.


Ποιος ήταν ο Μανώλης Μπικάκης
Η τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο, 40 χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί στίγμα της νεότερης ιστορίας μας. Ο ελληνισμός υπέστη μια από τις χειρότερες στρατιωτικές και πολιτικές ήττες και πλήρωσε το τίμημα της επτάχρονης χούντας που άφησε τη Κύπρο βορά στις ορέξεις του « Αττίλα».

Μέσα στο σκοτάδι της απώλειας της μισής Κύπρου, η σκόνη της ιστορίας κάλυψε μορφές που αποτέλεσαν πρότυπα αυταπάρνησης και ηρωισμού. Μια από αυτές ήταν ο καταδρομέας – αλεξιπτωτιστής Μανώλης Μπικάκης από τη Κρήτη. Γεννημένος το 1954 στο χωριό Ασή Γωνιά μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, το 1974 υπηρετούσε στη Α’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε.

Η Μοίρα ήταν αυτή που κλήθηκε να επιβιβαστεί στα ιπτάμενα φέρετρα Noratlas και να πραγματοποιήσει μια από τις πιο παράτολμες επιχειρήσεις στη Κύπρο.

Όταν τα αεροπλάνα πλησίαζαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας μετά από μια χαμηλή πτήση δύο τριών μέτρων πάνω από τη θάλασσα, άρχισαν να δέχονται πυρά. Τα πυρά προέρχονταν και από τους Τούρκους αλλά και από τους Ελληνοκύπριους που εξέλαβαν τα αεροπλάνα για τουρκικά. Ένα από τα Noratlas καταρρίφθηκε από φίλια πυρά οδηγώντας στο θάνατο όλους τους καταδρομείς και το πλήρωμα πλην του Θανάση Ζαφειρίου που πήδηξε στο κενό και σώθηκε με βαριά τραύματα.
Διέλυσε έξι άρματα

Ο Μανώλης Μπικάκης, 20 χρονών παλικάρι βρέθηκε σε έναν άγνωστο χώρο τον οποίο κλήθηκε να υπερασπίσει μαζί με τους υπόλοιπους καταδρομείς. Στο χάος των μαχών έχοντας στη διάθεση του ένα ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως) και 8 βλήματα είναι σε ένα ύψωμα στα δυτικά της Λευκωσίας στη περιοχή του Αγίου Δομετίου. Μαζί του είναι μόνος ακόμα ένας καταδρομέας από τη Κρήτη. Ενώ δίπλα τους πέφτουν όλμοι, βόμβες από τα τουρκικά αεροπλάνα και ριπές από τα πολυβόλα που έχουν στήσει οι Τούρκοι, χάνονται μεταξύ τους. Ο ένας νομίζει τον άλλο νεκρό. Ο φίλος του Μπικάκη βρίσκει τους υπόλοιπους καταδρομείς και αναφέρει την απώλεια του.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο ο Μανώλης Μπικάκης έμεινε τρεις μέρες μόνος του αναζητώντας τους άλλους καταδρομείς έχοντας μαζί του ένα πολυβόλο που βρήκε στο ύψωμα. Τα κατάφερε και ενώθηκε με τη μονάδα του και μετά την εισβολή επέστρεψε στην Ελλάδα.

Άδοξος Θάνατος

Παρά το ότι ο διοικητής του υπέβαλε αναφορά για να παρασημοφορηθεί, το ελληνικό κράτος ουδέποτε τον τίμησε. Οι στρατηγοί τον άφησαν να ξεχαστεί όπως ξεχάστηκε και η ηρωική του προσφορά στη Κύπρο. Ο Μανώλης Μπικάκης παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια εργαζόμενος ως οικοδόμος στη Κρήτη.

Δεν διεκδίκησε ούτε δάφνες ούτε τιμές. Το 1994 βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στον δρόμο Κορίνθου – Πατρών και η ιστορία του έκλεισε με δύο παιδιά που έμειναν ορφανά και «μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες».

http://www.hellasforce.com/

1 σχόλιο:

  1. Παρατηρήσεις : 1.Tα Noratlas δεν έγιναν γνωστά στην Ιστορία ως "ιπτάμενα φέρετρα",μεταγωγικά αεροσκάφη ήταν τα οποία έκαναν καλά τη δουλειά τους μέχρι να βληθούν από φίλια πυρά. 2. Δεν αναφέρετε το κατόρθωμα του ηρωϊκού Μανωλιού με το ΠΑΟ, ποιό ήταν. 3. Το κατόρθωμα του ήρωα μας ήταν ότι τίναξε στον αέρα μερικά Τουρκικά τάνκς και ανέκοψε μόνος του κυριολεκτικά την τοπική τουρκική επίθεση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.