Ετικέτες

24.3.15

Τσίπρας προειδοποιεί Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής του χρέους.

σχόλιο Γ.Θ : Οι μόνοι που δεν φοβούνται την χρεοκοπία, την στάση πληρωμών και την πείνα είναι αυτά τα περίεργα πλάσματα που λέγονται Χριστιανοί. Θα μας βλέπει ο "κόσμος" την ημέρα της χρεοκοπίας με χαμόγελα στα χείλη και θα λέει ότι μας σάλεψε...


Καλή Ανάσταση! 

Σχόλιο ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Ευκαιρία για καλύτερη νηστεία! για περισσότερη προσευχή! για περισσότερες πράξεις αγάπης! για εκμηδένιση της υπερηφάνειας! για ενδυνάμωση της υπομονής! και γιατί όχι αν μας αξιώσει ο Θεός για έμπρακτη απόδειξη της πίστεώς μας και της αγάπης μας προς τον Θεό... μιμούμενοι το μαρτυρικό τέλος των Αγίων μας και του ίδιου του Λυτρωτή μας, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού!
 
Επιστολή στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις 15 Μαρτίου είχε στείλει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Στην επιστολή, που βρίσκεται στην κατοχή της εφημερίδας, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί την Καγκελάριο ότι θα είναι αδύνατο για την Αθήνα να εκπληρώσει τις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στη χώρα.
Η επιστολή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που κορυφώνεται η ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό στο τέλος Απριλίου.
Το γράμμα έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου, εστάλη δηλαδή, δύο ημέρες πριν την αποδοχή της Άγκελα Μέρκελ να υπάρξει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης αλλά και πριν τον προσκαλέσει σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Στην επιστολή ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων που οφείλει η χώρα μας κυρίως στο ΔΝΤ ή τις κοινωνικές δαπάνες. Μάλιστα μέσω της επιστολής ο Ελληνας πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον περιορισμό στην έκδοση εντόκων γραμματίων, καθώς και στην ευρωζώνη η οποία αρνήθηκε να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα προτού αυτή εφαρμόσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός. Επισημαίνει παράλληλα ότι «η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε απότομη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, προοπτική που εγώ ο ίδιος δεν υποστηρίζω».
«Με τη συγκεκριμένη επιστολή, σας προτρέπω να μην επιτρέψετε σε ένα ασήμαντο ζήτημα ρευστότητας και μία συγκεκριμένη "θεσμική αδράνεια" να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», συμπληρώνει.
Οι Financial Times αφού παραθέτουν τα συγκεκριμένα αποσπάσματα από την επιστολή Τσίπρα, σχολιάζουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απέτυχε στις προσπάθειες να εξασφαλίσει άμεση χρηματοδότηση είτε από την ΕΚΤ ή από τους δανειστές της Ελλάδας στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη.
Ο κ. Τσίπρας σχολιάζει επίσης το δημοσίευμα, τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην ΕΚΤ, η οποία, όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να εφαρμόζει πιο επιεικείς κανόνες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ανάλογους με αυτούς που ίσχυαν αμέσως μετά την εκλογή του, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο συμφωνήθηκε η παράταση του προγράμματος στήριξης των 172 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνει την με το σταγονόμετρο παροχή ρευστότητας μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που πυροδοτεί τη σεναριολογία και ενισχύει την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει την πεντασέλιδη επιστολή του αναφέροντας ότι «η Αθήνα δεσμεύτηκε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε ένδειξη καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους. Ωστόσο, κρούει ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου στην Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η αποτυχία εξεύρεσης βραχυπρόθεσμης  χρηματοδότησης  μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

http://www.kathimerini.gr

http://yiorgosthalassis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.