Ετικέτες

30.6.15

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού - ΒΙΝΤΕΟ

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού - ΒΙΝΤΕΟ

Το κυρίαρχο σημείο στις εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του λαού. Ο λαός θα βάλει τη σφραγίδα του δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε ότι όποια απόφαση και αν πάρει ο λαός θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση.

"Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας", σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από το βράδυ της Τρίτης, συμπληρώνοντας ότι "θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές".
Σχολιάζοντας την επικοινωνία που είχε με Μέρκελ και Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει "όχι" στο δημοψήφισμα, "ξεχάστε το ευρώ", επισήμανε ότι η 'Ανγκελα Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.
Σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση.
Υπογράμμισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή, έχει Κοινοβούλιο.
"Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός", υπογράμμισε. Τόνισε ακόμα ότι θα γίνει απολύτως δεκτή η ετυμηγορία του λαού όποια και εάν είναι αυτή και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι «θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ.  Δεν θα το κάνουν διότι το κόστος είναι μεγάλο».
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των τραπεζών, λέγοντας «μας κόψανε την ρευστότητα για να κλείσουν οι τράπεζες» και συμπλήρωσε ότι η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική και το ότι τον έχει εκπλήξει θετικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις από τους εταίρους».
Ερωτώμενος για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μόλις τακτοποιηθεί το θέμα της ρευστότητας. Τις επόμενες ώρες μετά το δημοψήφισμα».
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, επισήμανε ότι «έχουμε εντολή να μείνουμε στο ευρώ. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στην Ευρώπη. Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης» και αναρωτήθηκε: Ποιος μπορεί να μας ξεκόψει από την Ευρώπη;».
«Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας στο κείμενο της πρότασης των θεσμών. «Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας 'έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: 'αυτό μας ζητάνε’», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι «βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό».
Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις Βρυξέλλες, στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με την Μέρκελ-Ολάντ, τους είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι δεν κατανοεί γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα ενώ είχαν κλείσει στο δημοσιονομικό. Η απάντηση που έλαβε, όπως είπε, ήταν ότι αυτά τα κάνουν οι θεσμοί, «όχι εμείς». Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας τους είπε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση, ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και για όποια απάντηση, θα τους ενημερώσει.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι διέκοψε τη συνεδρίαση και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι καταλήγει στο να θέσει η κυβέρνηση το ερώτημα στον ελληνικό λαό και όποια απάντηση δώσει ο λαός, θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρνητική, ότι ζήτησε παράταση, μίλησε για την ανάγκη της δημοκρατίας, και πως δεν του απάντησε κανείς εκείνο το βράδυ ότι δεν υπάρχει παράταση ή ότι δεν θα δοθεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν και πως, αντίθετα, εκείνο που αιφνιδίασε τον ίδιο ήταν ότι την άλλη μέρα στο eurogroup δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. «Το θεωρούσα αυτονόητο».
«Το μήνυμα είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν έχει φύγει από αυτό, θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του.
«Είμαστε εδώ», συνέχισε, «οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές, στα άλλα είναι πολύ σημαντικές, άρα ζητάμε λύση που θα είναι βιώσιμη οικονομικά και όχι αδιέξοδη, αν αυτή η λύση δοθεί και 'στο και πέντε', εμείς θα την πάρουμε».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι περίμενε τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών διαφορετική απέναντι στο δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια και σημείωσε ότι αυτό είναι μια διαπίστωση που δεν αφορά το αν ο ίδιος έπεσε έξω, αλλά το εάν η Ευρώπη είναι στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να την οδηγήσουν με ασφάλεια σε μια περίοδο με ασύμμετρες απειλές και κρίσεις. Τόνισε ότι δεν χάνει την αισιοδοξία του πως απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία -όσο πιο ισχυρή τόσο καλύτερα- θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.