Ετικέτες

1.8.15

Επισημάνσεις για τους παρακλητικούς Κανόνες στην Υπεραγία Θεοτόκο




Θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημεία, που ίσως να διαφεύγουν της προσοχής μας σχετικά με τους Παρακλητικούς Κανόνες στην Υπεραγία Θεοτόκο αυτή την περίοδο!



1) Οι Παρακλητικοί Κανόνες στην Υπεραγία Θεοτόκο ψάλλονται εναλλάξ, δηλαδή, την μία ημέρα ο μεγάλος και την επόμενη ο μικρός! Έχουν ονοματιστεί έτσι, απλώς γιατί η έκταση των τροπαρίων είναι αντίστοιχα, μεγάλη και μικρή!

2) Ψάλλονται μέσα στην ακολουθία του εσπερινού, κάθε μέρα ΕΚΤΟΣ Σαββάτου!

3) Καλό είναι να συμμετέχουμε σε αυτή την λατρευτική ευκαιρία, με βιωματικό τρόπο! Δηλαδή όχι απλώς με την φυσική μας παρουσία, αλλά παρακολουθώντας το κείμενο, και γιατί όχι, στις αιτήσεις των Ιερέων μας να μνημονεύουμε ονόματα ανθρώπων που γνωρίζουμε πως έχουν ανάγκη, εάν δεν καταφέραμε να δώσουμε εγκαίρως το χαρτάκι μόνον με τα ονόματα υπέρ Υγείας, ή δεν μπορούμε να πάμε στην εκκλησία!

Δόξα τω Θεώ, κάθε μέρα ο Κύριος επιτρέπει, να φανούν "Φιλόθεες" προσπάθειες που σκοπό τους έχουν να κάνουν πιο προσιτή την παρακολούθηση λατρευτικών συνάξεων, όπου αυτό είναι εφικτό!

Εν προκειμένω, η παρακολούθηση των Παρακλητικών Κανόνων στην Υπεραγία Θεοτόκο, εάν δεν μπορούμε να πάμε στην εκκλησία, εάν είμαστε διακοπές, ή εάν έχουμε μικρά παιδιά μπορούμε να τους ακούσουμε και από τα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα!

Ακόμη περισσότερο, τελευταίως, εντόπισα ιστότοπους εκκλησιαστικού πριεχομένου στους οποίους υπάρχει το κείμενο του Μικρού Παρακλητικού κανόνος, και μπορείτε να τον διαβάζετε, όχι μόνον σε αυτή την ευλογημένη περίοδο, αλλά και σε κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής μας!

Μην Ξεχνάτε ότι: Εάν έχουμε πίστη, "αιτήσθε και δοθήσετε υμίν"!!!

Καλή Παναγία σε όλους!!!

3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστούμε κ.Βώσσο.Απλό και περιεκτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δότε δόξα τῶ Θεῶ, που με βοήθησε για να προκύψει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα!
      Καλή Παναγιά να έχετε!

      Διαγραφή
  2. Στο δεύτερο θέμα, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο Παρακλητικός Κανόνας ΔΕΝ ψάλλεται επίσης την παραμονή της Μεταμορφὠσεως, και διαρκούν μέχρι και την Προ-παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.