Ετικέτες

20.12.15

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (21/12/15-27/12/15)

ΝΗΣΤΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Διανύουμε πλέον τις τελευταίες ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων. Λεπτομέρειες για τη νηστεία αυτή μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας:


Από τις 18/12 σταματήσαμε να τρώμε ψάρι. Έτσι, την Δευτέρα 21/12 και την Τρίτη 22/12 τρώμε λαδερό. Την Τετάρτη 23/12, αλλά και την Πέμπτη 24/12 (ως τελευταία ημέρα της νηστείας) νηστεύουμε αυστηρά (αλάδωτο). Την Παρασκευή 25/12 καταλύουμε πλέον τα πάντα (μετά τη θ. λειτουργία) και διανύουμε την απολυτή περίοδο των Χριστουγέννων (από τις 25/12 μέχρι και τις 4/1, αλλά και στις 6/1 καταλύουμε όλες τις τροφές.)

Δευτέρα 21/12, Τρίτη 22/12: νηστεία (λαδερό)
Τετάρτη 23/12, Πέμπτη 24/12:: νηστεία (αλάδωτο)
 Παρασκευή 25/12: κατάλυση εις πάντα (μετά τη θ. λειτουργία)
Σάββατο 26/12, Κυριακή 27/12: κατάλυση εις πάντα

Παρατηρήσεις

1. Το πόσο αυστηρά θα τηρήσετε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητήσετε με τον πνευματικό σας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να σας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική σας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική σας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, την θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας μιμούμενοι τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

2. Επίσης, να σας τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού κ.α. Να τρώτε με μέτρο.Προσοχήμην προσπαθείτε να βρείτε υποκατάστατα των αρτύσιμων προϊόντων π.χ. νηστίσιμα γλυκά, υποκατάστατα τυριού ή γενικά γαλακτοκομικών προϊόντων κτλ... (κλικ εδώ) 

3. Η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας), αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις, τη "νηστεία" του ματιού, τη "νηστεία" της γλώσσας (καταλαλιά ή κατάκριση, ψεύδος, επιορκία, βλασφημία), τον έλεγχο του θυμού και των κακών λογισμών και επιθυμιών. Πρέπει επίσης να προσευχόμαστε περισσότερο, να μελετάμε πνευματικά βιβλία, να συμμετέχουμε πιο συχνά στις ακολουθίες της εκκλησίας, να κοινωνούμε πιο συχνά και να είμαστε ταπεινοί  (κλικ εδώ).

4. Την Τετάρτη νηστεύουμεγια να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.

5. Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή. 


6. Μόνο ένα Σάββατο επιβάλλεται η αυστηρή νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο. Όλα τα άλλα Σάββατα ακόμα και σε αυστηρή περίοδο νηστείας γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου.

7. Η Κυριακή θεωρείται αναστάσιμη ημέρα και γι αυτό δεν επιτρέπεται η αυστηρή νηστεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.