Ετικέτες

21.2.16

Ο Προδότης του Αυξεντίου


Στις 3 Μαρτίου 1957, άγγλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το κρησφύγετό της ΕΟΚΑ κοντά στον Μαχαιρά. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είπε τότε: «Σύντροφοι, ο θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε».
«Αρχηγέ, μαζί σου και στον θάνατο» ψιθύρισαν όλοι.
 Στην ομάδα του ήταν οι Ανδρέας Στυλιανού, Αυγουστής Ευσταθίου, Αντώνης Παπαδόπουλος και Φειδίας Συμεωνίδης, τους οποίους διέταξε να βγουν από το κρησφύγετο και να παραδοθούν , ενώ αυτός έμεινε και πολέμησε μόνος επί 10 ώρες τους εχθρούς, τραυματισμένος από θραύσμα χειροβομβίδας.

Ο ίδιος αποφασισμένος να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων και αν χρειαστεί να θυσιαστεί τους είπε επί λέξη: «Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πώς πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν». 

Ο εντοπισμός του Γρηγόρη Αυξεντίου από τους Άγγλους έγινε με «κάρφωμα» από έναν «Έλληνα» πληροφοριοδότη. 57 χρόνια μετά την προδοσία, και ενώ η Ιντελιτζεντ Σέρβις προστατεύει ακόμα καλά, τους ρουφιάνους της, ένα άρθρο του Stephen Grey στους Sunday Times φωτίζει το μυστήριο που ακόμα καλύπτει εκείνους που πρόδωσαν το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ στον Μαχαιρά όπου οι άγγλοι έκαψαν ζωντανό τον υπαρχηγό του Διγενή Γρηγόρη Αυξεντίου. 

Η άκρη του νήματος είναι ένα διαβαθμισμένο έγγραφο του 2001 με την υπογραφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο προς τη βρετανική Πρεσβεία του Βερολίνου, το οποίο δημοσιεύει η «Sunday Times», και από το οποίο προκύπτει ότι ο υπουργός έδινε εντολή να ενεργήσουν μέσω του γερμανικού υπουργίου Δικαιοσύνης. για την άμεση απελευθέρωση του Ανδρέα Αντωνιάδη από τις γερμανικές φυλακές όπου εκρατείτο κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» σπείρας διακίνησης ηρωίνης ο οποίος τότε κατεζητείτο και από τις ελληνικές υπηρεσίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. 
Το τηλεγράφημα του Τζακ Στρο ανέφερε ότι «μια δημόσια δίκη είτε στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα θα αποκάλυπτε τη μακρόχρονη δράση του κ. Αντωνιάδη ως πληροφοριοδότη της δίωξης λαθρεμπορίου από το 1955 και θα έβαζε τη ζωή του σε κίνδυνο από εγκληματικά στοιχεία». (Το 1957 προδόθηκε ο Αυξεντίου). 

Η Sunday Times μάλιστα γράφει. "ANTONIADES, Andreas : He worked for years as a paid informer for Customs. Antoniades, 82, was first recruited by Britain from Eoka ranks in the 1955 to inform on the terrorists. In 1959, Antoniades was resettled in Britain and turned to crime. He was jailed for four years for «wounding with intent» in a gun attack in west London. Over the following decades, however, Antoniades continued as an informer and became what one Customs official said was «one of the best we ever had" 

Ο 20χρονος τότε Ανδρέας Αντωνιάδης επομένως ,μπήκε στην ΕΟΚΑ και έδωσε την κρίσιμη πληροφορία στους Άγγλους για το κρησφύγετο στον Μαχαιρά, όπου ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ περικυκλώθηκε, Σύμφωνα με τους Βρετανούς ο Αντωνιάδης κατέδωσε όχι μόνο τον Αυξεντίου αλλά και «αρκετούς άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ».

Oι Βρετανοί δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον καταδότη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, έστω κι αν αυτό επέβαλε να κλείσουν τα μάτια μπροστά στη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων. Το 2007 τον είχαν εντοπίσει στο Ντουμπάι. Σήμερα δεν είναι γνωστό αν ζει και αν ναι που βρίσκεται. Το αόρατο βρετανικό χέρι πάντως θα συνεχίζει να τον βοηθά, γιατί οι Βρετανοί δεν «πουλάνε» τους πράκτορές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.