Ετικέτες

6.3.16

Επιστολή γονέων μαθητών στην διεύθυνση σχολείου, με θέμα τα έθιμα της Απόκρεω και της Τυρινής, τη νηστεία και τα καρναβάλια

Από φίλους αναγνώστες του ιστολογίου, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή και ευχαρίστως την αναρτούμε,  γιατί πιστεύουμε πως οφείλουμε ως γονείς να απευθυνόμαστε στους διευθυντές των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά μας και σε κάθε αρμόδια αρχή, και να ζητούμε να γίνουν σεβαστά τα θέματα της πίστεως και της παραδόσεώς μας.
.
Γράφουν οι γονείς:
“Σε αυτήν την δύσκολη εποχή που ζούμε, εμείς οι γονείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε  στις οικογένειες μας τα έθιμα και τις παραδόσεις μας” .
.
. .
Σεβαστή κ. Διευθύντρια,
.
Κάθε χρόνο στα σχολεία της περιφέρειας διοργανώνονται αποκριάτικες γιορτές και  η δημοτική αρχή ενισχύει τις  γιορτές αυτές  προσφέροντας κεράσματα-ψητά.
.
Εμείς εξάλλου θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι παραδοσιακά η μέρα που ψήνουμε είναι η Τσικνοπέμπτη ή η Κυριακή της Απόκρεω. Η επόμενη εβδομάδα ονομάζεται Τυρινή και σύμφωνα με τα έθιμά μας τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα, κρέμες) αυγά και ψάρι.
.
Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκινάει σταδιακά. Έτσι την Κυριακή της Απόκρεω (φέτος 6/3/2016) τρώμε για τελευταία φορά κρέας και την Κυριακή της Τυρινής (για φέτος 13/3/2016) πριν την Καθαρά Δευτέρα, τυρί, ψάρι, αυγά.
.
Στην Παράδοση μας μάλιστα εκείνη την ημέρα όλοι οι άνθρωποι ζητάνε συχώρεση μεταξύ τους και μετά υπάρχουν κάποια έθιμα με το αυγό ώστε  «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, εννοώντας το κόκκινο αυγό του Πάσχα.
.
Δεν θα μπορούσε να γίνει και μια αξιοποίηση των εθίμων αυτών και στο σχολείο; Τι πιο όμορφο από μια συγνώμη; Γιατί μένουμε μόνο στο μασκάρεμαΣε μια εποχή μάλιστα υποκρισίας , ψευτιάς που οι μεγάλες πολυεθνικές προτείνουν στα παιδιά μας υπερήρωες τρομακτικούς και μασκαρεμένους, γιατί  ενισχύουμε  το μασκάρεμα «που γίνεται γοργά και στο κορμί και στην ψυχή», και δεν βλέπουμε και τα υπόλοιπα έθιμα για αυτήν την εκκλησιαστική κατά κύριο λόγο, περίοδο;
.
Σε αυτήν την δύσκολη εποχή που ζούμε, εμείς οι γονείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε  στις οικογένειες μας τα έθιμα και τις παραδόσεις μας .
.
«Όσοι απομείναμε πιστοί στην παράδοση, όσοι δεν αρνηθήκαμε το γάλα πού βυζάξαμε, αγωνιζόμαστε, άλλος εδώ, άλλος εκεί, καταπάνω στην ψευτιά. Καταπάνω σ’ αυτούς πού θέλουνε την Ελλάδα ένα κουφάρι χωρίς ψυχή, ένα λουλούδι χωρίς μυρουδιά». Γράφει ο Φωτης Κόντογλου.
Θα θέλαμε, λοιπόν και εσείς να σταθείτε αρωγός στις προσπάθειες μας και να κανονίσετε ώστε το κέρασμα στους μαθητές με ψητά να γίνει  παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη.
(Στο σχολείο μας εξάλλου περίπου το 1/3 περίπου των μαθητών νηστεύουν την Παρασκευή της Τυρινής με αποτέλεσμα να μην παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονται.)

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.