Λευκωσία: Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους εγκλωβισμένους, ύστερα από την απόφαση 17χρονου Ελληνοκύπριου εγκλωβισμένου να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Αν και το κρούσμα θεωρείται μεμονωμένο, επικρατεί ανησυχία για το γεγονός ότι ο 17χρονος έχει μικρότερο αδελφό, ο οποίος δεν αποκλείεται να επηρεαστεί από τις θρησκευτικές επιλογές του αδελφού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν ήδη κάποιες σκέψεις από πλευράς καθηγητών στο σχολείο που φοιτούσε και το οποίο φέρεται να εγκατέλειψε.

Εξάλλου, κάποιοι φαίνεται να προσέγγισαν την οικογένεια του 17χρονου με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το φαινόμενο δεν θα έχει και συνέχεια. Ωστόσο, η οικογένεια του 17χρονου φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, τα οποία δεν αποκλείεται να συνέβαλαν στην απόφασή του να ζει πλέον με βάση τους κανόνες των μουσουλμάνων.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν παράγοντες της Καρπασίας να ενημέρωσαν ήδη το Υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται να ενημερώθηκε και η Εκκλησία. Όπως είναι γνωστό, πνευματικός ποιμένας της Καρπασίας είναι ο επίσκοπος Χριστοφόρος. Σημειώνεται ότι κάποιοι εγκλωβισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες στην Εκκλησία για την πιο πάνω εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως έχει άλλες προτεραιότητες αντί της διαπαιδαγώγησης των νέων, μεταξύ των οποίων και οι εγκλωβισμένοι.

Σημειώνεται πως ύστερα από τον πρώτο δύσκολο καιρό που ακολούθησε την τουρκική εισβολή, τα παιδιά των εγκλωβισμένων άρχισαν να συναναστρέφονται με παιδιά των εποίκων και να δημιουργούν φιλίες. Έπαιζαν μαζί, αφού πολλές φορές δεν υπήρχαν άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας στη γειτονιά, ενώ σταδιακά άρχισαν να ανταλλάσσουν και επισκέψεις. Τα παιδιά των εγκλωβισμένων έμαθαν να μιλούν την τουρκική και λόγω και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, υπήρχαν παιδιά εγκλωβισμένων τα οποία μιλούσαν καλύτερα την τουρκική παρά την ελληνική και αυτός θεωρήθηκε ως ένας τρόπος επιβίωσης των εγκλωβισμένων.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου