Ετικέτες

19.7.16

Θρησκευτική χροιά παίρνει η κατάπνιξη του Πραξικοπήματος στην Τουρκία

ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΕΒΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΤΙΑ 

Του Γιώργου Θεοχάρη

Θρησκευτική χροιά παίρνει η κατάπνιξη του Πραξικοπήματος στην Τουρκία,
καθώς είναι φανερό ότι το πλειοψηφούν σουντικό ισλαμικό κατεστημένο της χώρας εκμεταλλεύεται την ευκαιρία του Πραξικοπήματος για να επιβάλει την κυριαρχία του σε όλη την χώρα και να συντρίψει τις μεινότητες.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το καθεστώς Ερντογάν στηρίζουν και οι φανατικοί ισλαμιστές και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αποτελούν ένα ποσοστό πάνω από το 20% των οπαδών του ισλαμιστή Προέδρου.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, η ένταση έχει αυξηθεί στην ανατολική επαρχία της Μαλάτια, όπου ένας αριθμός ανθρώπων από ένα μεγαλύτερο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν στις συνοικίες των Αλεβήδων και φώναζαν φιλοκυβερνητική συνθήματα.
«Οι υποστηρικτές του ΑΚΡ [κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] είμαστε εδώ. Πού είναι οι Αλεβήδες;», φώναζε το μαινόμενο πλήθος των εξτρεμιστών σουνιτών στις αλεβίδικες συνοικίες Paşaköşkü και Çavuşoğlu, ενώ ταυτόχρονα πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στη μέση των δρόμων και έπαιζαν τραγούδια του ΑΚP.
Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Paşaköşkü στις 17 Ιουλίου και μάχες με πραγματικά πυρά ξέσπασαν μεταξύ των Αλεβήδων κατοίκων της συνοικίας και του πλήθους που διαμαρτυρόταν για το πραξικόπημα.

Σε μικρό χρονικό διάστημα εμφανίστηκε στη συνοικία η αστυνομία και έριξε πυροβολισμούς στον αέρα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, καθώς οι εκπρόσωποι των ενώσεων των Αλεβήδων ζήτησαν βοήθεια από τον Διοικητή της Μαλάτια Mustafa Toprak.
Οι εκπρόσωποι των Αλεβήδων είπαν στον Διοικητή της Περιφέρειας της Μαλάτια ότι πολλές προκλητικές ομάδες διαδηλωτών είχαν έρθει στη γειτονιά προκειμένου να ξεκινήσουν μάχες με πραγματικά πυρά και έπρεπε να ληφθούν επείγοντα μέτρα πρόληψης. Ο Toprak απάντησε λέγοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να ενεργήσει «με υπευθυνότητα.» Ο κυβερνήτης, επίσης, φέρεται να είπε ότι οι προκλήσεις δεν θα επιτραπούν και όλοι θα πρέπει να "ηρεμήσουν".
Η κατάσταση ησύχασε μετά την παρέμβαση της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλεβήδες της Τουρκίας, μία αίρεση που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον χριστιανισμό από το Σουνίτικο Ισλάμ και ενσωμάτωσε στην πορεία των αιώνων πολλούς ελληνικούς πληθυσμούς, ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια. Οι περισσότεροι ανήκουν σε αριστερά κόμματα και αντιπολιτεύονται την Κυβέρνηση του Σουνίτη ισλαμιστή Ερντογάν.

Πηγή                 ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.