Ετικέτες

2.9.16

Οι Ορθόδοξες γυναίκες της Κένυας (ΦΩΤΟ)

orthodoxes-ginaikes-10

Από την Πέμπτη 25 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή μαζεύτηκαν απ’ όλες τις περιοχές της Κένυας οι Ορθόδοξες γυναίκες και πρεσβυτέρες στο χωριό Σιοκερέιρα της περιοχής Γκιλ-Γκιλ, που βρίσκεται στην Κεντρική Κένυα.
Όλες οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν διαλέξεις από ιερείς και διδασκάλους πάνω σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την Ορθόδοξη πνευματικότητα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος, την Παρασκευή το πρωί, προεξήρχε στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στην παρακείμενη παράγκα, πρόχειρο, φυσικά, κατασκεύασμα από ξύλα της περιοχής.
Στην ευχαριστηριακή αυτή σύναξη λειτούργησαν οι ιερείς των διαφόρων ενοριών της περιοχής αλλά και των άλλων απομακρυσμένων.
Ήταν μια ανεπανάληπτη στιγμή και έκφραση της ενότητας των Ορθόδοξων γυναικών, αφού την επόμενη έφθασε και μίλησε σ’ αυτές ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεόφυτος.
Οι διαλέξεις που δόθηκαν δεν ήταν μόνο πάνω σε θέματα της ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και διάφορα άλλα που σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα, τις συμπεριφορές, την ψυχολογία και την ιατρική φροντίδας κ.τ.λ.
Στις 6 το πρωί της Κυριακής οι Ορθόδοξες πρεσβυτέρες και γυναίκες συμμετείχαν στη θεία λειτουργία, στη συνέχεια κοινώνησαν όλες και επέστρεψαν στους χώρους τους.
Ο Σεβασμιώτατος στη διάλεξή του σχολίασε το γεγονός ότι εδώ στην Αφρική οι Ορθόδοξες γυναίκες είναι αυτές που αληθινά κρατούν την Ορθοδοξία μέσα τους, κάτω από υπεράνθρωπες προσπάθειες και θυσίες, δίνοντας τη σωστή ανατροφή στα παιδιά, κοπιάζοντας θεληματικά και εθελοντικά, ώστε να έχει η Εκκλησία σωστούς και αληθινούς νέους ηγέτες.
Η γυναίκα εδώ στον χώρο της Αφρικής αναγνωρίζεται και ευχαρίστησε όλες ιδιαίτερα της πρεσβυτέρες που νύχτα μέρα θυσιάζονται για να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σ’ όλους τους τομείς δράσης της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του επισκέφθηκε έναν αριθμό ενοριών που κτίζονται τώρα και έκανε διανομή δώρων στους πιστούς. Η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και οι πιστοί από τη δική τους παραγωγή έτρεξαν να προσφέρουν πατάτες και καλαμπόκι.
Μάλιστα, στο άκουσα ότι βρίσκεται στην περιοχή ο Επίσκοπος, μια γριά παρ’ όλο που δυσκολευόταν να περπατήσει, έτρεχε και πρόφτασε να δώσει μερικά τεμάχια καλαμποκιού, τα οποία συγκίνησαν αφάνταστα τον Σεβασμιώτατο.
Οι απλοϊκοί αυτοί άνθρωποι, έστω κι αν βρίσκονται απομονωμένοι και απομακρυσμένοι, χαρακτηρίζονται για την απλότητα, την αυθεντικότητα, την αγαθή πρόθεση και την παιδική αφέλεια.
Στις ενορίες, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ιερείς, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, ακόμα και τους γείτονες, που όλοι έτρεξαν να πάρουν την ευχή του πνευματικού τους πατέρα.
Έτσι, οι καθημερινές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου, συνεχίζονται, αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι τελέστηκαν δέκα κηδείες, τρεις από τις οποίες ήταν ιερέων, με ομιλίες και τα επακόλουθα των τοπικών εθίμων.
Νόμιζα πως με όλες αυτές τις εκδηλώσεις των Ορθοδόξων γυναικών και πρεσβυτερών τελείωσε τουλάχιστο το σκηνικό για τον μήνα Αύγουστο.
Το Σάββατο, ύστερα από πρόσκληση των ιερέων της περιοχής στο Νακούρου και συγκεκριμένα στον ιερό ναό της Αναστάσεως συγκεντρώθηκαν για ένα τριήμερο οι γυναίκες των ενοριών.
Έτσι, ήμουν υποχρεωμένος να παρευρεθώ και εδώ και τι έκπληξη! Τόση προθυμία και αγάπη για την Ορθοδοξία! Στη συνέχεια, σε ομιλία του, έδωσε παραδείγματα Αγίων Γυναικών και Μητέρων της Εκκλησίας μας ενθαρρύνοντάς τες για τη μελλοντική τους πορεία και τελειότητα.
Την Κυριακή, μετά τη θεία λειτουργία, στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ριρόνι, περίχωρου της Ναϊρόμπης, μια άλλη ξαφνική πρόσκληση από τις γυναίκες της περιφέρειας Καντσιάτο και συγκεκριμένα το γεγονός γινόταν στον ιερό ναό Αγίου Χριστοφόρου Ογκάτα Λογκάι.
Πράγματι, συγκεντρώθηκαν εκεί από τις ενορίες της περιοχής αυτής και παρουσίαζαν ένα πλούσιο γιορταστικό πρόγραμμα με σκετς, τραγούδια και χορούς της φυλής Κικούγιου, ποιήματα και διάφορα αγωνίσματα - παιχνίδια.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος μίλησε και απένειμε στις νικήτριες τα έπαθλα και τιμητικά διπλώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.