Ετικέτες

18.10.16

Μια μέρα δύο φίλοι Ρωμιοί...


«Μια μέρα δύο φίλοι Ρωμιοί ανέβηκαν σε ένα από τα βαποράκια του Βοσπόρου. Στο πλοίο κάθισαν ανάμεσα σε δύο Χοτζάδες. Ο ένας από τους Χοτζάδες διάβαζε το Κοράνιο και ατενίζοντας πότε τον Ουρανό και πότε την θάλασσα φαινόταν βυθισμένος στις σκέψεις του.



Οι δύο Ρωμιοί κουβεντιάζοντας έριχναν πότε πότε κρυφές ματιές στους Χοτζάδες και χαμογελούσαν ειρωνικά. Και μια στιγμή ο ένας είπε ψιθυριστά ¨ βρέθηκα εν μέσω δύο ληστών¨.
 Όταν το βαποράκι έφθασε σε μία από τις πολλές αποβάθρες του Βοσπόρου κατέβηκε ο Ρωμιός που είπε την κουβέντα για τους δύο ληστές. Κατέβηκε αμέσως και ένας από τους δύο Χοτζάδες και τον πήρε από πίσω.

Όταν προχωρήσανε λίγο τον χτύπησε ελαφρά στον ώμο. Κατατρομαγμένος ο Ρωμιός γύρισε και τον κοίταξε. Χαμογελώντας ο Χότζας του είπε ¨Έλα μαζί μου να πάμε κάπου¨. Τον ακολούθησε αλλά γεμάτος φόβο και αγωνία. Μια στιγμή στάθηκε μάλιστα και άρχισε να ζητά συγχώρεση από τον Χότζα και να τον παρακαλεί να τον αφήσει να φύγει, γιατί είχε τάχα δουλειά.

¨ Μη φοβάσαι και τόσο ¨ του είπε χαμογελώντας ο Χότζας ¨ δεν χάθηκε ο κόσμος για το σφάλμα που έκανες , αν και ήταν μεγάλο και επικίνδυνο. Κάνε κουράγιο και κοντεύουμε να φθάσουμε. Πιστεύω να μην πάθεις τίποτα.¨


Φθάσανε τέλος και μπήκαν σε ένα μεγάλο και πλούσιο μέγαρο. Πέρασαν από σαλόνια και έφθασαν στα υπόγεια όπου βρέθηκαν σε μια μικρή εκκλησία. Τότε τρομερά σαστισμένος ο Ρωμιός κατάλαβε πως ο Χότζας ήταν ένας παπάς Κρυπτοχριστιανός. Τον πήρανε τα κλάματα και βάζοντας του μετάνοια του φίλησε το χέρι. Ο Χότζας- παπάς τον ευλόγησε και τον συμβούλεψε να προσέχει για να μην πάθει κανένα κακό. ¨Καλά που έτυχες σε εμένα που είμαι Χριστιανός . Αν τύχαινες όμως σε κανέναν άλλον που ξέρει ελληνικά, μα δεν ήταν Χριστιανός, μπορεί να μην γλύτωνες και την ζωή σου.»

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» του ΝΙΚ. ΑΝΔΡΙΩΤΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.