Ετικέτες

4.12.16

Νηστειοδρόμιο της Εβδομάδας (5/12/16-11/12/16)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Έχουμε φθάσει αισίως στο μέσο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων! Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι δυσκολίες και οι πειρασμοί ίσως αυξηθούν. Ας είμαστε σε εγρήγορση. 

Επίσης, επειδή διαπίστωσα προσωπικά ότι πολλοί από εμάς πέφτουμε σε μικρές παγίδες, καλό είναι να προσέχουμε, π.χ.:

1. πολλοί χρησιμοποιούμε προϊόντα που θεωρούνται φυτικά αλλά... όπως π.χ. το μαλακό βιτάμ που περιέχει σκόνη ΒΟΥΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ! και το γράφει με κεφαλαία...

2. πολλοί καταναλώνουμε νηστίσιμα μπισκότα, αλλά να διαβάζετε με προσοχή τα συστατικά, σε πολλά που θεωρούνται νηστίσιμα υπάρχουν διάφορα είδη (π.χ. στα digestive), τα απλά είναι νηστίσιμα, ενώ σε αυτά με σοκολάτα υγείας (που θα έλεγε κανείς ότι είναι επίσης νηστίσιμα) προσθέτουν γαλακτοκομικό προϊόν!!! Κάποια άλλα μπισκότα ενώ παλιότερα ήταν νηστίσιμα τώρα δεν είναι (π.χ. Τσανός με γεύση βανίλια - πλέον έχουν αλλάξει την συνταγή και περιέχουν αυγά και γάλα!). Η πιο ασφαλής επιλογή είναι φυσικά να κάνετε τα δικά σας χειροποίητα μπισκότα...

3. μερικές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να πάρουμε κανένα οικολογικό σουβλάκι (πίτα, πατάτες, ντομάτα), αλλά λάβετε υπ' όψιν ότι οι πίτες ψήνονται στην ίδια σχάρα με τα σουβλάκια, ενώ ο σουβλατζής πιάνει με την ίδια τσιμπίδα τον γύρο, τις πατάτες και τις πίτες. Μην σας κάνει εντύπωση αν βρείτε κανένα κομματάκι γύρο στη νηστίσιμη πίτα σας (πραγματικό γεγονός), αν φυσικά το καταλάβετε... Καλύτερα να αγοράσετε πίτες από το μάρκετ και να τις ψήσετε μόνοι σας. Δεν θέλει ιδιαίτερη τέχνη το οικολογικό σουβλάκι!

Για το νηστειοδρόμιο της εβδομάδας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: νηστεία (ψάρι ή λαδερό)

Τετάρτη 7/12: νηστεία (άλαδο ή λαδερό)
Αγίου Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων
προσετέθη υπό του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου
Νηστειοδρόμιον, π. Βασιλείου Βολουδάκη
[συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας]

Παρασκευή 9/12: νηστεία (λαδερό)
Σύλληψις της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου

Παρατηρήσεις


1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.

2. Επίσης, να τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού, υποκατάστατα γάλακτος, τυριού ή κρέατος κ.α. Να τρώμε με μέτρο

3. Η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας), αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις, τη "νηστεία" του ματιού, τη "νηστεία" της γλώσσας (καταλαλιά, ψεύδος, επιορκία, βλασφημία), τον έλεγχο του θυμού και των κακών λογισμών και επιθυμιών.

4. Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή. 

5. Την Τετάρτη νηστεύουμεγια να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.

6. Η Κυριακή θεωρείται αναστάσιμη ημέρα και γι αυτό δεν επιτρέπεται η αυστηρή νηστεία, δηλ. το άλαδο φαγητό ή η ξηροφαγία, παρά μόνο σε ασκητές! 

7. Μόνο ένα Σάββατο επιβάλλεται η αυστηρή νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο. Όλα τα άλλα Σάββατα ακόμα και σε αυστηρή περίοδο νηστείας γίνεται υποχρεωτικά κατάλυση οίνου-ελαίου (με εξαίρεση και πάλι τους ασκητές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.