Ετικέτες

17.1.17

ο θείος έρωτας

Αποτέλεσμα εικόνας για θειος ερωτας

Αν και δεν νιώθω άξια για να μιλήσω για το συναίσθημα του θείου έρωτα, ωστόσο θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω ένα μικρό κομμάτι της ψυχής μου.
Από μικροί μεγαλώνουμε με το όνειρο του μεγάλου έρωτα και περισσότερο οι γυναίκες. Περιμένουμε τον πρίγκηπα με το άσπρο άλογο να έρθει και να ζήσουμε το δικό μας παραμύθι. Όλα γύρω μας, έχουν στηθεί πολύ καλά για να μας βοηθούν  να ξεφεύγουμε από την σκληρή πραγματικότητα και να ταξιδεύουμε μέσα από μυθιστορήματα ,ταινίες, παραστάσεις κλπ. Μας λένε οι ειδικοί πως ο έρωτας είναι πηγή ζωής και μας χαρίζει όμορφα συναισθήματα. Μας δημιούργησαν και ειδική μέρα που γιορτάζει ο έρωτας, καθώς οι πολυεθνικές έφτιαξαν ένα φτερωτό αγγελάκι και θησαυρίζουν την ημέρα που γιορτάζει.

Έτσι όταν φτάσουμε σε μία ηλικία έρχεται στην ζωή μας ο πρώτος "έρωτας". Νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, σκεφτόμαστε συνεχώς το πρόσωπο που ερωτευτήκαμε και πιστεύουμε πως όλο αυτό θα κρατήσει για πάντα. Πολύ σύντομα απογοητευόμαστε γιατί μαζί με τα όμορφα συναισθήματα καλλιεργούνται και σαρκικά πάθη. Η ζήλια γεννιέται μέσα από την κτητικότητα, ο θυμός μέσα από την ζήλια και ξεκινούν οι εντάσεις του "μεγάλου έρωτα".

Οι περισσότεροι λένε πως το ζούμε μία φορά στη ζωή μας, άλλοι περισσότερες. Κρατάει δύο με τρεις μήνες, ίσως και ένα χρόνο στο καλύτερο σενάριο και μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Ο έρωτας είναι τυφλός, οπότε ωραιοποιούμε τις καταστάσεις όταν τον ζούμε και δεν βλέπουμε τα αγκάθια που θα μας πληγώσουν αργότερα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις του ανεκπλήρωτου έρωτα όπως λένε ή του παράνομου που κρατούν τον άνθρωπο ακόμη περισσότερα χρόνια σε αυτή την κατάσταση της ψευδαίσθησης και καταστρέφουν την ψυχή.

Πολύ όμορφα τα παραμύθια που μας πουλάνε, όμως ο έρωτας είναι ένας και μοναδικός και κρατάει για πάντα. Είναι ο θείος έρωτας και μας κάνει να νιώθουμε συναισθήματα πληρότητας και ανακούφισης. Γαληνεύει την ψυχή μας και μας δημιουργεί την ανάγκη να πλησιάσουμε όλο και περισσότερο Τον Θεό. Δεν θα μας προδώσει ποτέ, δεν θα μας πληγώσει ποτέ. Αντιθέτως θα ανακουφίσει τις πληγές μας.


 Αποτέλεσμα εικόνας για θειος ερωτας αγιος παισιος

"Ο θείος έρως λυγίζει τα σκληρά κόκκαλα και γίνονται τόσο μαλακά, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταθή όρθιος, πέφτει κάτω! Γίνεται σαν την λαμπάδα που βρίσκεται σε θερμό χώρο και δεν μπορεί να σταθή όρθια. Πότε λυγίζει από εδώ, πότε λυγίζει από εκεί. Ο θείος έρως είναι κάτι ανώτερο από την αγάπη για τον Θεό. Είναι τρέλα.Έχω κι εγώ μια μικρή πείρα από την πνευματική τρέλα, η οποία προέρχεται από τον θείο έρωτα. Φθάνει τότε ο άνθρωπος στην θεία αφηρημάδα και δεν θέλει να σκέφτεται τίποτε εκτός από τον Θεό, τα θεία, τα πνευματικά, τα ουράνια. Η θεία τρέλα βγάζει τον άνθρωπο έξω από την έλξη της γης, τον ανεβάζει στον θρόνο του Θεού, και νιώθει πια ο άνθρωπος τον εαυτό του σαν το σκυλάκι στα πόδια του αφεντικού του και του γλείφει τα πόδια με χαρά και ευλάβεια."

Άγιος Παΐσιος.


Αποτέλεσμα εικόνας για θειος ερωτας αγιος πορφυριος

 "Η εν Χριστώ αγάπη, δεν  αλλοιώνεται. Η κοσμική αγάπη, λίγο διατηρείται και σιγά σιγά σβήνει, ενώ η θεία αγάπη ολοένα μεγαλώνει και βαθαίνει. Κάθε άλλος έρωτας μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σ’ απελπισία. Ο θείος έρως, όμως μας ανεβάζει στη σφαίρα του Θεού, μας χαρίζει γαλήνη, χαρά, πληρότητα. Οι άλλες ηδονές κουράζουν, ενώ αυτή διαρκώς δεν χορταίνεται. Είναι μία ηδονή ακόρεστος, που δεν τη βαριέται κανείς ποτέ. Είναι το άκρον αγαθόν.
Μόνο σ’ ένα σημείο σταματάει ο κορεσμός· όταν ο άνθρωπος ενωθεί με τον Χριστό. Αγαπάει, αγαπάει, αγαπάει κι όσο αγαπάει, τόσο βλέπει ότι θέλει ακόμη ν’ αγαπήσει. … Όλο νηστεύει κι όλο κάνει μετάνοιες κι όλο προσεύχεται κι όμως όλο δεν ικανοποιείται. … Αυτό το θείο έρωτα, αυτή τη θεία αγάπη λαχταρούν και ποθούν όλοι οι ασκηταί. Μεθούν με τη θεία μέθη.
Ο Χριστός είναι το παν. Αυτός είναι η αγάπη μας, Αυτός είναι ο έρωτάς μας. Είναι έρωτας αναφαίρετος ο έρωτας του Χριστού. Από κει πηγάζει η χαρά."

Άγιος Πορφύριος



Αν δεν μας κερδίσει η μοναχική ζωή και ζήσουμε σαν λαϊκοί κάνοντας οικογένεια, μπορούμε να ερωτευθούμε στον μελλοντικό μας σύζυγο τον έρωτά του για Τον Θεό και να πορευτούμε μαζί για την ουράνια βασιλεία και ίσως αξιωθούμε και εμείς να νιώσουμε Τον Θείο έρωτα.

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Για το ιστολόγιο
http://ellasnafs.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.