Ετικέτες

14.4.17

Η πιο σπάνια εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης του Χριστού, στο Ναό της Παναγίας της Μηλιώτισσας (ΦΩΤΟ)



Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου - perivolipanagias.net
Δέος συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς... στον Ναό της "Παναγίας της Μηλιώτισσας", στην Μηλιά Αλμωπίας στο Ν. Πέλλας.


Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό για να ζήσουν, εκείνα τα δραματικά γεγονότα από την επίγεια ζωή, του Χριστού.

Επί πώλου όνου πραγματοποιήθηκε η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού με τα βαΐων και κλάδων στα Ιεροσόλυμα. Πανηγυρίζοντας και Φωνάζοντάς Του Ωσαννά εν τοις υψίστοις ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.

Αυτά τα γεγονότα τα βιβλία της Εκκλησίας μας, μας εξιστορούν μέσα από τους ύμνους των ημερών. 

Την ώρα της ακολουθίας πρόσεξα, ορισμένα βλέμματα πιστών, που μιλούσαν από μόνα τους, αναρωτιόνταν γιατί υπέστη ο Χριστός τέτοια αδικία... αυτομάτως όμως έρχεται μόνη της η απάντηση... για να μας δείξει την Αγάπη Του και κυρίως για να νικηθεί ο θάνατος με την Ανάστασή Του.

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον Νυμφώνα Σου βλέπω» λένε τα δύο πιο γνωστά τροπάρια της ημέρας...

Οι φωτογραφίες που θα δείτε πιο κάτω με την εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης του Χριστού αναπαριστούν στο έπακρο τα λόγια των ύμνων που σας ανέφερα πριν...

Η παρακάτω Εικόνα του Κυρίου, έχει κάτι το ιδιαίτερο... τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Χριστού είναι μοναδικά! Δεν υπάρχει άλλη εικόνα στον κόσμο ίδια!

Η εικόνα μεταφέρθηκε το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών, από το Ελμαλούκ του Ν. Νικομηδείας, όπως και η εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας, της «Παναγίας της Ευτεκνίας».

Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν την εικόνα πριν περίπου την εικονομαχία.

Οι πιστοί έχουν την Ευλογία να προσκυνήσουν την εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης μόνο κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.


http://perivolipanagias.blogspot.gr/2017/04/blog-post_646.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.