Ετικέτες

9.4.17

Πώς να αγαπήσουμε τους εχθρούς μας ;

π. Μάξιμος Εγκέρ
Πώς να αγαπήσουμε τους εχθρούς μας ; Πρέπει , μας λέει ο Σιλουανός , να μην ξεχνάμε πώς ο Κύριος τους αγαπά, ότι κι αν συμβαίνει.

Πρέπει να μην ξεχνάμε πώς ο Κύριος πέθανε υποφέροντας για τη σωτηρία τους. Από αυτό απορρέουν τέσσερις αρχές που θα έπρεπε να μας καθοδηγούν στις σχέσεις μας με τους εχθρούς μας.
Πρώτον , είναι απαραίτητο να αντιστεκόμαστε σε κάθε επικριτική σκέψη , σε κάθε μνησικακία ή μίσος για αυτούς · διότι το να γκρινιάζουμε εναντίον κάποιου και να τον επικρίνουμε , έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε , από πνευματική σκοπιά , ίδιοι μ` αυτόν.
Δεύτερον , πρέπει να τους συμπονάμε , όπως συμπονάμε τα παιδιά μας, συναισθανόμενοι τις δυστυχίες που υποφέρουν εξαιτίας των παθών τους και των λανθασμένων σκέψεών τους. Ένας άνθρωπος κακότροπος , θυμώδης ή διψασμένος για εξουσία είναι πνευματικός άρρωστος.
Τρίτον , πρέπει να δείχνουμε έλεος κατέναντι των βασάνων και των πληγών που μας προξένησαν · ο Κύριος έδωσε εντολή μαθητές Του να συγχωρούν έως εβδομήντα επτά φορές (Ματθ. 18,22 ), υπογραμμίζοντας ότι δεν θα δεχτεί την προσφορά μας παρά μόνο αν έχουμε προηγουμένως συμφιλιωθεί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας.
Ο Σιλουανός διευκρινίζει ότι στο μέτρο πού θα συγχωρούμε στους άλλους τα σφάλματά τους εναντίον μας , ο Κύριος θα λησμονεί τα δικά μας.
Τέταρτον , πρέπει να αγαπήσουμε τους εχθρούς , δηλαδή να αποκτήσουμε τη συνήθεια να προσευχόμαστε για αυτούς , όπως προσευχόμαστε για εμάς του ίδιους, με όλη μας την καρδιά , ώστε ο Θεός να τους ελεήσει , να τους απελευθερώσει από το κακό , στρέφοντάς τους προς τη μετάνοια.
Ο δρόμος αυτός οπωσδήποτε είναι δύσβατος.
π. Μάξιμος Εγκέρ
Κράτα τον νου σου στον Άδη . . .Ο Άγιος Σιλουανός και η ελπίδα της Βασιλείας
Ο ΤΗΡΩΝ
Μηνιαία Έκδοση Ι.Ν. Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος Μοναγρούλλι –Λεμεσός
Ἔτος 7ον – Τεῦχος 9ο
Απρίλιος 2014
Εικόνα «Συγχωρεμένη» έργου του Greg Olsen από:Fine Art America 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.