Ετικέτες

19.6.17

Οι μπερδεμένοι ψυχικά άνθρωποι γίνονται αιρετικοί«Οι μπερδεμένοι ψυχικά άνθρωποι γίνονται αιρετικοί. Η αίρεσις όμως είναι σύστημα και, ως σύστημα που είναι, κάνει τους ανθρώπους δραστηρίους, ενεργητικούς, μεθοδικούς. Η Εκκλησία μας όμως δεν είναι σύστημα. Είναι αγάπη, είναι σεβασμός προσώπου, είναι ελευθερία προσώπου, είναι ο Χριστός, είναι το παν.
Για να είσαι μεθοδικός, ενεργητικός, αποτελεσματικός μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πρέπει να έχεις σωστή σχέση με τον Χριστό. Εάν δεν έχεις σωστή σχέση με τον Χριστό, τότε γίνεσαι σκληρός, δηκτικός, μεσσίας, ζηλωτής, τεμπέλης και χίλια-δυο άλλα πράγματα και το πιο τραγικό είναι ότι όλα αυτά τα ανάγεις σε πνευματικότητα και θεωρείς ότι εργάζεσαι για τον Χριστό, ενώ εργάζεσαι για τον διάβολο και έτσι γίνεσαι χειρότερος από τον αιρετικό».
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Από το Σημειωματάριο ενός Υποτακτικού. ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ. ΜΗΛΕΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ. 

2 σχόλια:

 1. Τα λογια που αποδιδετε στον αγιο Πορφυριο θα μπορουσε ανετα να τα πει αιρετικος. Δυο παρατηρησεις. ''Οι μπερδεμενοι γινονται αιρετικοι'', αυτο ειναι αντιχριστη νομοτελεια. ''Εργαζεσαι για το διαβολο και ετσι γινεσαι χειροτερος απο τον αιρετικο'', ομως γνωριζουμε οτι δεν υπαρχει χειροτερη αμαρτια απο την αιρεση. Προφανως δεν αμφισβητω τον αγιο, αλλα την αναρτηση σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αδερφέ μου η ανάρτηση αναφέρει ως πηγή βιβλίο που εκδίδεται από το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι. Το πιο σωστό, εφόσον διαφωνείς, είναι να τους στείλεις επιστολή όπου να εκθέσεις την διαφωνία σου και να αμφισβητήσεις την εγκυρότητα του βιβλίου και όχι την ανάρτηση.

   Προσωπικά η ανάρτηση δεν μου δίνει τόσο προβληματική εικόνα όσο σε εσένα κι έτσι μέχρι να μου υποδείξει κάποιος με πιο στέρεα επιχειρήματα ότι είναι προβληματική την διατηρώ στο ιστολόγιο μας ως αυθεντική αναπαραγωγή από βιβλίο.

   Διαγραφή

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.