Ετικέτες

11.8.17

Το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Αυγούστου 1716


Τα υποδήματα του Αγίου Σπυρίδωνος τα οποία φθείρονται και αντικαθίστανται τακτικά Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Αυγούστου 1716

Ισχυρός στρατός των Τούρκων είχε φτάσει στα Ιωάννινα υπό την αρχηγία του σκληρού Καπουδάν Πασά και πολιορκούσαν το κάστρο της πόλης της Κέρκυρας από γης και θαλάσσης! Οι ημέρες περνούσαν και πλέον η διάρκεια της πολιορκίας είχε ξεπεράσει τις 50 ημέρες, όσοι μπορούσαν ακόμη να κρατούν όπλο, μάχονταν του Πατρίου εδάφους, ενώ όσοι δεν μπορούσαν βρίσκονταν κλεισμένοι στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και προσεύχονταν διαρκώς! Βλέποντας οι Τούρκοι το σθένος των πολιορκημένων άρχισαν να ψάχνουν για κάποια "κερκόπορτα", όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης! Άρχισαν με ντελάληδες να τάζουν υποσχέσεις στους πολιορκημένους για δήθεν προνόμια που θα τους έδιναν, εάν παραδινόντουσαν ή εάν κάποιοι τους "διευκόλυναν" να πάρουν το κάστρο της πόλης!

Παρ' όλες τις υποσχέσεις τους η σφοδρότητα των επιθέσεων παρέμεινε η ίδια μαζί με το φάσμα της κακουχίας που μεγάλωνε απειλητικά για τους πολιορκημένους! Και φτάνει το απόγευμα της 10ης Αυγούστου του 1716, όταν άρχισαν να μαζεύονται τεράστια μαύρα σύννεφα στον ουρανό, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή και την περιοχή, και άρχισε να βρέχει και να φυσά πολύ δυνατά! Η μέρα τελείωσε, αλλά η βροχή και ο άνεμος συνεχίστηκαν με την ίδια σφοδρότητα για όλη την νύχτα! 

Ξημέρωσε ο Θεός την ημέρα της 11ης Αυγούστου 1716, αλλά οι πολιορκημένοι δεν άκουγαν την συνηθισμένη βουή του στρατού, τις φωνές των ντελάληδων και η σιγή συνέχιζε, καθώς η ημέρα προχωρούσε! Απορημένοι οι πολιορκημένοι βγήκαν να δουν τι συμβαίνει καθώς οι Τούρκοι δεν ακουγόντουσαν πουθενά και βλέπουν φοβερό θέαμα· τα χαρακώματα γεμάτα νερό και νεκρούς Τούρκους παντού μέσα και εκτός αυτών! Κίνησαν προς το λιμάνι και τι βλέπουν· σκόρπια πτώματα Τούρκων και κομμάτια ξύλου στην θάλασσα, ενώ άρχισαν να ρωτούν τους εναπομείναντες για το τι συνέβη! Εκείνοι χωρίς να έχουν προλάβει να συνέλθουν, διηγήθηκαν ότι το βράδυ με την δυνατή βροχή και τον άνεμο έβλεπαν κάποιον (τον Άγιο Σπυρίδωνα) με ένα σκουφάκι να είναι παντού είτε κοίταγαν στις πολεμίστρες είτε στην ξηρά είτε στην θάλασσα και προΐστατο αγγελικών δυνάμεων κατατροπώνοντας τους εμβρόντητους συμπατριώτες τους παντού μέσα στα χαρακώματα, στην ξηρά και την θάλασσα!

Όλοι οι αμυνόμενοι, δόξασαν τον Κύριο για το ότι ευδόκησε την θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα με σκοπό να τους ελευθερώσει από την πολιορκία των Τούρκων! Οι Φράγκοι δε όρισαν να τιμάται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα αυτή την ημέρα, δώρισαν στον Ναό του ασημένια κανδήλα και χορηγούσαν το έλαιο που χρειάζεται κάθε χρόνο! Οι κάτοικοι της Κέρκυρας δεν ξέχασαν έκτοτε την θεία επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα και τιμούν το γεγονός πραγματοποιώντας λιτανεία του σκηνώματος του!

Απολυτίκιο Ήχος α'

Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης* ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος* καὶ θαυματουργὸς, θεοφόρε* Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν·* διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς* καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες·* καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς,* Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι, Ἱερώτατε.* Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ·* δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι·* δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ* πᾶσιν ἰάματα.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις των θαυμάτων ο ποταμός· Χαίροις ασθενούντων, και πασχόντων ο ιατρός· Χαίροις των λογίων του Πνεύματος ο σπόρος, Σπυρίδων Τριμυθούντος, ποιμήν τρισόλβιε.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Χαίροις Τριμυθούντος η καλλονή, Χαίροις ασθενούντων, και πασχόντων ο ιατρός, Χαίροις των Πατέρων, ωράϊσμα και κλέος, Τρισόλβιε Σπυρίδων, σε μεγαλύνομεν.


2 σχόλια:

  1. το σκηνωμα που εχετε στην δευτερη φωτογραφια ειναι του Αγιου Γερασιμου Κεφαλληνιας οχι του Αγιου Σπυριδωνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο αδερφέ. Η φωτογραφία αφαιρέθηκε.

      Διαγραφή

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.