Ετικέτες

4.10.17

Ο αγώνας του ορθοδόξου χριστιανού





Ο δρόμος του χριστιανού είναι γεμάτος εμπόδια, που γίνονται ολοένα και πολλά. Αγωνισθείτε λοιπόν με ανδρεία και ηρωισμό, ακολουθώντας τον απόστολο Παύλο. Όποιος παλεύει με τα πάθη του εκπληρώνει τις εντολές του Κυρίου. Ανάλογα με τον αγώνα του εξαγνίζεται.

Και ανάλογα με τον εξαγνισμό του πλησιάζει τον Κύριο, που υποσχέθηκε ότι: «ελευσόμεθα και μονήν ποιήσομεν» (Ιωαν.14,23) στην καθαρή καρδία.

«Όταν ψυχραίνεται ο ζήλος για την πνευματική ζωή, πρέπει με κάθε τρόπο να τον θερμαίνουμε καταφεύγοντας με φόβο και τρόμο στον Θεό. Η ραθυμία, η ακηδία η αθυμία, η κατάθλιψης του πνεύματος και του σώματος θα μας έρχονται και καμιά φορά θα μας ταλαιπωρούν αρκετό καιρό. Δεν πρέπει να δειλιάζουμε. Θα παραμείνουμε σταθεροί και ανδρείοι στις αρχές μας, εκτελώντας με υπομονή τα καθήκοντά μας.

Ας μην πιστεύουμε ότι θα έχουμε πάντοτε εσωτερική θέρμη ή ότι θ’ απολαμβάνουμε διαρκώς εσωτερική γλυκύτητα. Αυτό μην το ελπίζετε.Αντίθετα, να περιμένετε συχνά ξαφνικές μεταπτώσεις. Γι’ αυτό όταν σας πολεμά η ακηδία και η κατάθλιψη, να τις αντιμετωπίζετε σαν κάτι συνηθισμένο στην πνευματική ζωή. Ενώ όταν σας ανακουφίζει η θέρμη και η γλυκύτητα να τις αντιμετωπίζεται σαν εκδηλώσεις του θείου ελέους για τις οποίες δεν είμαστε άξιοι.»

Εάν το πρωί προσευχηθείτε όπως πρέπει όλη η ημέρα σας θα ευλογηθεί. Μην απελπίζεστε για τις προσπάθειες που σας φαίνονται άκαρπες. Θυμηθείτε πώς μάθατε να διαβάζετε, να γράφετε…. Πόσους κόπους καταβάλατε τότε… Τώρα όμως τα κάνετε όλα άνετα. Το ίδιο θα συμβεί και με την ψυχική σας καλλιέργεια. Προς το παρόν φαίνεται δύσκολο να νικήσει κανείς τους λογισμούς. Αργότερα όμως θα τους διώχνει ευκολότερα. Μόνο που δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ τον αγώνα μ’αυτούς, αλλά να αγωνίζεται ολοένα και περισσότερο.
Να καταφεύγετε με όλη σας την καρδιά στον Κύριο. Είναι ο γιατρός των ψυχών και των σωμάτων! Με μια Του κίνηση, όλα τα δυσάρεστα σκορπίζονται και όλα τα ευχάριστα πολλαπλασιάζονται.

«Είναι πολύ καλό το ότι μεριμνώντας για τα καθημερινά δεν αφήνετε την εσωτερική εργασία. Αγωνισθείτε και ο Θεός θα σας ενισχύσει να νικήσετε τους εφάμαρτους λογισμούς. Ο Μ.Αντώνιος έλεγε: «Τα χέρια στη δουλειά, ο νους στον ουρανό». Αυτό έκανε και αυτό δίδασκε.»



Αποσπάσματα από το βιβλίο «Απάνθισμα Επιστολών-Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου», Ιερά Μονή Παρακλήτου , 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.