Ετικέτες

11.10.17

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν αιρετικό;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν αιρετικό;

Ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και ανοίγουμε την πόρτα. Σε ελάχιστο χρόνο διαπιστώνουμε ότι αυτό το καλοντυμένο ζευγάρι που μας μιλάει, ανήκει σε αιρετική ομάδα. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;
Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς, πως θα αντικρούσει τα επιχειρήματα ενός αιρετικού;
Δεν αποτελεί και τόσο σπάνιο φαινόμενο, να μας επισκέπτεται ένας ή δύο συνήθως αιρετικοί, προσπαθώντας να κάνουν προσηλυτισμό και να μας μεταστρέψουν, ώστε να ακολουθήσουμε την πλάνη τους.
Στηριγμένοι πάντοτε στην πολύ καλή μελέτη που έχουν κάνει όλο το χρόνο συστηματικά (και όχι αποσπασματικά όπως οι περισσότεροι από εμάς) με αληθοφανή επιχειρήματα και πειθώ, δημιουργώντας και το κατάλληλο κλίμα συζήτησης, οι αιρετικοί πολλές φορές «επικρατούν», ενώ ο ακατήχητος χριστιανός γίνεται εύκολη λεία στα «δόντια» τους.
Τους διακρίνουμε επίσης να στέκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης προσπαθώντας να μοιράσουν τα «δηλητήρια» τους στους διερχόμενους περαστικούς.
Κάποια στιγμή φτάνουμε σε μία συζήτηση η οποία μερικές φορές δυστυχώς, καταντά μία ιδεολογική αντιπαράθεση, που φανερώνει την απουσία του τρόπου χειρισμού από τους ορθοδόξους.
Το φαινόμενο των μετακινήσεων σε αιρετικές ομάδες είναι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς αυξάνεται όσο επικρατεί πνευματική αδιαφορία για κατήχηση.
Το φοβερό είναι ότι η απουσία απαντήσεων ακόμη και στα ευκολότερα ερωτήματα, δημιουργεί προβληματισμό για πολλά πράγματα, ενώ ακόμη και μία βασική κατήχηση, θα μπορούσε να αποτρέψει την επικράτηση των θέσεων των αιρετικών.
Η ζωντανή πίστη που θα μπορούσαμε να βιώνουμε εντός της Εκκλησίας, έχει τις απαντήσεις, όμως απαιτείται πνευματική δίψα για να τις βρούμε.
Ένας αθεολόγητος χριστιανός (όπως είμαστε οι περισσότεροι) σαγηνεύεται από τις έτοιμες απαντήσεις ενός διαβασμένου αιρετικού, διότι πολύ απλά έχει απαντήσεις, έστω και αν αυτές αποτελούν προϊόν πλάνης.
Τηρουμένων των αναλογιών πάντοτε, δεν πρέπει να γινόμαστε επιθετικοί, χρειάζεται ψυχραιμία και μην ξεχνάμε ότι δεν βοηθά η επιθετική συμπεριφορά αν υπάρχουν ελπίδες ακόμη και για μεταστροφή του αιρετικού στην ορθόδοξη πίστη.
Επίσης οφείλουμε ως βαπτισμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί να αναζητούμε την αλήθεια στα θέματα πίστεως σε καταρτισμένους ανθρώπους της Εκκλησίας και όσο γίνεται σε ανθρώπους που έχουν βίωμα Χριστού, αν φυσικά μπορούμε να τους βρούμε διότι δεν είναι εύκολο.
Η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, η συχνή μελέτη του λόγου του Θεού και η αναζήτηση κατηχητικών συνάξεων, αποτελούν πολύ απαραίτητα στοιχεία για να ενεργοποιηθεί ένα μέλος στο Σώμα του Χριστού.
Παράλληλα μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα προαναφερθέντα περί αιρετικών, αν με ισχυρή πίστη προχωρούμε εντός της Εκκλησίας, έχοντας κατηχηθεί σωστά και όχι με περιστασιακή συμμετοχή.
Αδυνατίζει κάθε επιχείρημα πλάνης όταν ο άνθρωπος αναζητά την αλήθεια και κατόπιν την προβάλλει με το σωστό τρόπο.
Γίνεται μία ισχυρή ασπίδα προστασίας και δεν υπάρχουν περιθώρια να τη διαπεράσουν πλάνες.
Η πνευματική αδράνεια που επικρατεί στις μέρες μας, ενισχύει κατά πολύ το ελεύθερο πεδίο δράσεως των αιρετικών και το πρόβλημα οξύνεται.
Συνεπώς θα επιμείνουμε στο κομμάτι της κατήχησης διότι αποτελεί βασικό συστατικό, με πολλές προεκτάσεις και πολλαπλά πνευματικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.