Ετικέτες

30.11.17

Έγγραφα βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για Εζεκία - ΑΚΕΛ


Έγγραφα των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, τα οποία αφορούσαν τον τρόπο παρακολούθησης του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα του Εζεκία Παπαϊωάννου από τους Άγγλους, αποδεσμεύτηκαν χθες από το Βρετανικό Αρχείο.που εξασφάλισε τα έγγραφα, είπε πως αναφέρονταν για τη δράση του Εζεκία Παπαϊωάννου για την περίοδο μετά το 1930 που έφυγε από την Κύπρο και πήγε στην Αγγλία.
 Τον Φεβρουάριο του 1950, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, έγραψε άρθρο στο περιοδικό της "Cominform", που έκανε λόγο για αγώνα του λαού της Κύπρου για εθνική ελευθερία και ειρήνη και ότι η Κύπρος καθορίστηκε από τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές να παίξει τον ρόλο της εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και των δημοκρατικών λαών, με στρατιωτικά αεροδρόμια, ραντάρ και στρατόπεδα.
 
Υπάρχει ωστόσο και παρασκήνιο για ένα δάνειο 10 λιρών. «Στις 30 Νοεμβρίου του 1950, ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, γράφουν, ζήτησε από τον Κύπριο Κομμουνιστή στο Λονδίνο Γεώργιο Πεύκο να του δανείσει 10 λίρες, γιατί βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θα τον ξοφλούσε με τόκους. Αργότερα, ο Πεύκος του έστειλε όντως 8 λίρες και τότε οι Βρετανοί  άρχισαν να ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους ο Εζεκίας ζήτησε με τόση μυστικότητα αυτά τα χρήματα από τον φίλο του και όχι από το Κόμμα του στην Κύπρο». 
 
Το συγκεκριμένο έγγραφο, μέρος του οποίου παραμένει απόρρητο, αναφέρει πως ίσως τα χρήματα να χρειάζονταν για κάποιο σκοπό τον οποίο το κόμμα να θεωρούσε ως μη αξιοπρεπή. Γίνονται, επίσης, εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως να υπήρχαν κάποια προβλήματα με τη φιλενάδα του κ. Παπαϊωάννου και μελλοντική σύζυγό του.. 
 
Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, αναφέρουν τα έγγραφα, η κατάσταση δίνει τροφή για σκέψη. «Μπορούμε να δούμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, που θα θέσουμε τον Παπαϊωάννου υπό τον έλεγχό μας; (Δηλαδή να τον κάνουν πράκτορα). «Ο […] θεωρεί πως δεν μπορεί να εξαγοραστεί. Από την άλλη, αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ιστορία από άλλη πηγή, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε αυτή την πηγή, ο Παπαϊωάννου θα έδινε αρκετά για να εμποδίσει τον Πλούτη Σέρβα ή τον Αδάμο Αδάμου ή την Επαγρύπνηση για να μάθουν για την οικονομική του αμηχανία». 
 
Σε άλλο σημείο, τα έγγραφα αναφέρονται σε συναντήσεις με τον Μακάριο, και σημειώνει πως ο Παπαϊωάννου κατηγορούσε τον Μακάριο σε φίλο του Κομμουνιστή στο Λονδίνο ότι συνεργάστηκε με τον Κυβερνήτη και είχε ξεπεράσει τους όρους εντολής από το Εθναρχικό Συμβούλιο.
 
Ερωτηθείσα γιατί τα έγγραφα που αφορούν τις σχέσεις ΑΚΕΛ -  ΕΟΚΑ θα αποχαρακτηριστούν το 2080, η κα Αργυρού είπε πως ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός, αν και ο συγκεκριμένο φάκελος είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας για εμάς.
 
Αναλυτικότερα όλο το περιεχόμενο των εγγράφων θα δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη Σημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.