Ετικέτες

1.1.18

Τουρκικές απειλές και αίτηση ακύρωσης μετά το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό


Σχόλιο: Μήπως το πραξικόπημα στη Γείτονα ήταν κατασκευασμένο με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και κλιμάκωση ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα; 
Κλιμακώνει τους τόνους έναντι της Αθήνας η Άγκυρα, μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε ένα εκ των των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έλαβε μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα το τουρκικό κράτος τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα», κάτι το οποίο «δείχνει» ότι δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη», εφόσον επιστρέψει στην Τουρκία. 
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η απόφαση χαρακτηρίζεται ως «πολιτική» και η Αθήνα προειδοποιείται για τις «επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. 
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αίτημα ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής Ασύλου, ακολουθώντας την πάγια θέση της σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ είχε θέσει εμφατικά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, προ μηνός, κατηγορώντας μάλιστα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια καθώς, κατά τον Τούρκο πρόεδρο, είχε δεσμευτεί για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη που αποφασίζει για την έκδοση ή μη πολιτών άλλων χωρών, ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις της. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η απόφαση για χορήγηση ασύλου φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, καθώς ενώ έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει όσους ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, παράλληλα έχει εκφράσει την υποστήριξη του στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Προσφεύγοντας κατά της απόφασης, ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να προσπαθεί να αποφύγει άλλη μία πολιτική κρίση στις σχέσεις των δύο γειτονικών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση». «Χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας, καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».
Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.