Ετικέτες

31.3.18

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους - Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας



Του Σάββα Καλεντερίδη

Επειδή έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για «θερμά επεισόδια», «επικείμενο πόλεμο» με την Τουρκία και άλλα παρόμοια, αποφασίσαμε να μεταφράσουμε σχεδόν ολόκληρη την ανακοίνωση του τελευταίου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο καθορίζονται με σχετική ακρίβεια οι εθνικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει η Τουρκία γι’ αυτές.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη βαρύτητα των αποφάσεων του ΣΕΑ που αναφέρονται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολιτική της Τουρκίας σε όλα τα εθνικά θέματα, καθορίζεται από δυο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι το Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, η λεγόμενη «Ερυθρά Βίβλος» ή και υπερσύνταγμα της Τουρκίας, που εγκρίνεται από το ΣΕΑ και υπογράφεται από όλα τα υπουργεία, τα οποία είναι υποχρεωμένα σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνουν, να τηρούν τις βασικές αρχές που αναφέρονται σ’ αυτό.

Ο δεύτερος, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΣΕΑ, οι οποίες είναι υποχρεωτικά υλοποιήσιμες από τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Με βάση αυτά, λοιπόν, διαβάστε τη μετάφραση της τελευταίας ανακοίνωσης του ΣΕΑ και στο άρθρο μας της Κυριακής θα κάνουμε από αυτήν τη στήλη τις σχετικές διευκρινήσεις για τις προτεραιότητες της Τουρκίας και για τα μελλούμενα της περιοχής μας:

«Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που επηρεάζουν την τάξη και την ασφάλεια της Τουρκίας, επανεξετάστηκαν τα διεθνή θέματα που αφορούν άμεσα την Τουρκία, ενώ έγινε ενδελεχής συζήτηση γύρω από τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Υπό την έννοια αυτή, παρουσιάστηκαν οι δράσεις των κατά παραγγελία τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK/PYD-YPG, το ΙΚ και το Δίκτυο Γκιουλέν και επανεξετάστηκαν-αναθεωρήθηκαν όλα τα μέτρα που είχαν προταθεί στο παρελθόν από το ΣΕΑ και υλοποιήθηκαν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο πλαίσιο του Δικαίου εναντίον κάθε απειλής που στρέφεται κατά της εθνικής μας ασφάλειας, και έγινε γενική αξιολόγηση όλων των πτυχών του αγώνα που δίνεται με απαράμιλλο πάθος και επιμονή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και έχει ως στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

»Εξετάστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπούν επιθέσεις που ενδέχεται να κάνει η τρομοκρατική οργάνωση στο εσωτερικό της χώρας, μετά τα χτυπήματα που έχει δεχτεί από τις εναντίον της επιχειρήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό. […] Επίσης έγινε ενημέρωση του ΣΕΑ για την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, που έγινε για να εξουδετερωθούν οι τρομοκράτες που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων, να υποστηριχθεί η ειρήνη σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και για να εξασφαλιστεί η επάνοδος των Σύρων προσφύγων στις πατρίδες τους. […]

»Τονίστηκε με σημασία ότι οι Σύροι υποστήριξαν εκ βάθους καρδίας την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” που διεξήγαγαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από κοινού με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό που απαρτίζεται από Κούρδους, Άραβες και Τουρκομάνους και τους...

H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.