Ετικέτες

17.4.18

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί επιστήμης, αθεϊσμού, εχθρών, αγάπης κλπ.

Σχετική εικόνα
Ερώτηση: Mε αφορμή τον θάνατο του διάσημου Stephen Hawking ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά της σύγχρονης εποχής μας που από όσα λέγεται υπήρξε άθεος θα ήθελα να ρωτήσω, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Κάποιος άθεος που ποτέ του δεν υπήρξε Ορθόδοξος πού πηγαίνει μετά θάνατον; Είχατε πει πως κολάζεται (μετά θάνατον) όποιος εγκαταλείψει την Ορθοδοξία. Όμως ο Stephen Hawking δεν ήταν ποτέ Ορθόδοξος δεν μπορούσε να εγκαταλείψει κάτι που ποτέ δεν είχε (την Ορθοδοξία). Άρα ανήκει στην κατηγορία των μη Ορθόδοξων που θα κριθούνε από τα έργα τους;
Απάντηση:

Δεν ξέρουμε που θα πάει ο Stephen Hawking μετά θάνατον.
Θα κριθεί με τον νόμο της συνειδήσεως όπως λέει η Αγία Γραφή στην προς Ρωμαίους Επιστολή:
Ρωμ. 2, 14: “Ὅταν γὰρ ἔθνη τὰ μὴ νόμον ἔχοντα φύσει τὰ τοῦ νόμου ποιῇ, οὗτοι νόμον μὴ ἔχοντες ἑαυτοῖς εἰσι νόμος”.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Ρωμ. 2, 14: “Οταν λοιπόν εθνικοί και ειδωλολάτραι, που δεν έχουν λάβει τον γραπτόν Νομον του Θεού, πράττουν δε από έμφυτον ηθικήν παρόρμησιν όσα λέγει ο Νομος, αυτοί καίτοι δεν έχουν νόμον είναι οι ίδιοι δια τον ευατόν των νόμος (επειδή έχουν οδηγόν την συνείδησίν των)”.

╰⊰¸¸.•¨*
Ερώτηση: Συγκρούεται η επιστήμη με την πίστη; Τι απαντάμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί όταν κάποιοι λένε ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων είναι άθεοι ή άθρησκοι και το χρησιμοποιούν ως παράδειγμα αυτό για να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους (ή καλύτερα την έλλειψη πιστεύω στην περίπτωση των άθεων);
Απάντηση:
Δεν συγκρούεται καθόλου η επιστήμη με την πίστη. Και απόδειξη του ότι δεν συγκρούεται η Χριστιανική Πίστη με την επιστήμη είναι ότι πάρα πολλοί μεγάλοι επιστήμονες, κάτοχοι βραβείων Nobel ή άλλων επιστημονικών διακρίσεων δεν έπαυαν να είναι συνειδητοί Χριστιανοί. Πίστευαν δηλαδή στη Χριστιανική Πίστη.
Βεβαίως και υπάρχουν περιπτώσεις επιστημόνων οι οποίοι ήταν άπιστοι. Αλλά στην περίπτωση των πιστών επιστημόνων έχουμε την απόδειξη ότι η πίστη, η Χριστιανική Πίστη, δεν συγκρούεται με την επιστήμη, ενώ στην περίπτωση των άλλων εμείς οι Χριστιανοί υποστηρίζουμε —και αυτό θεμελιώνεται και στα γραπτά τους και στη ζωή τους— ότι η απιστία τους σχετίζεται με την ηθική (εσωτερική) τους ζωή και όχι με τις επιστημονικές κατακτήσεις τους.
Όπως έλεγε ο Gottfried Leibniz: “Αν η γεωμετρία είχε νά κάνει και με την ηθική, θα υπήρχαν πάρα πολλοί που θα αμφισβητούσαν τα συμπεράσματά της”.
Στους απίστους λοιπόν επιστήμονες δεν απέδειξε η επιστήμη τους, ότι δεν υπάρχει Θεός ή δεν υπάρχει ψυχή ή δεν γίνονται θαύματα. Είναι η προσωπική τους ζωή —η άσχημη ηθικά— η οποία τους κάνει νά απορρίπτουν τή Χριστιανική Πίστη, διότι είναι έλεγχος γι᾽ αυτούς.
╰⊰¸¸.•¨*
Ερώτηση: Θα ήθελα πολύ την συμβουλή σας επάνω σε ένα θέμα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζω με έναν κατά σάρκα αδελφό μου (άσχετος από χριστιανικά βιώματα και εκκλησιαστική ζωή) που χωρίς εύλογη αιτία με αντιμετωπίζει από αδιάφορα μέχρι και εμφανή εμπάθεια και παρότι τον επισκέπτομαι κατά καιρούς ποτέ δεν ανταποδίδει τις επισκέψεις μου ούτε φυσικά ανταποκρίνεται στην όποια φιλική μου διάθεση. Ποια πρέπει να είναι η στάση μου απέναντί του προκειμένου να μην επιβαρύνω σε ενοχές την ψυχή μου;
Απάντηση:
Εσύ να συνεχίσεις να του δείχνεις αγάπη κι από κει και πέρα δεν έχεις ευθήνη απέναντι στο Θεό αν αυτος δεν ανταποκρίνεται. Έχε τον στην προσευχή σου δείχνοντάς του αγάπη και κάποια στιγμή θα μαλακώσει με τη βοήθεια του Θεού. Αν κάποια στιγμή της ζωής του βρεθεί σε δυσκολία τουλάχιστον θα ξερει οτι “ο αδελφός μου ειναι εδω δίπλα μου”.
Επίσης, εσύ να είσαι κοντά στη Θεία Εξομολόγηση σε έναν καλό Πνευματικό Πατέρα. Και όταν ο αδελφος σου βρεθεί στην ανάγκη της βοήθειάς σου συμβούλεψέ τον ανάλογα και προσπάθησε να τον οδηγήσεις και αυτόν στον Πνευματικό σου Πατέρα, στη Θεία Εξομολόγηση.
Μπορεί τώρα να είναι μακρυά από την Εκκλησία αλλά ο Θεός αγάπαει και τον αδελφό σου και κάποια στιγμή θα τον οδηγήσει στη Θεία Εξομολόγηση και στην πνευματική ζωή. Δεν ξερεις πότε θα γίνει αυτό. Μπορει να γίνει μετά απο 10 χρόνια.
╰⊰¸¸.•¨*
Ερώτηση: Μια έρευνα ανέδειξε ως τους πιο έξυπνους ανθρώπους τους άθεους και τους Εβραίους. Ισχύει;
Απάντηση:
Το λέει και το Ευαγγέλιο ότι σε πρακτικά ζητήματα είναι οι: Οι σοφοί του αιώνος τούτου.
╰⊰¸¸.•¨*
Ερώτηση: Γιατί τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού γίνονταν περισσότερα θαύματα από ότι σήμερα;
Απάντηση:
Κατά τήν περίοδο της στερεώσης της Εκκλησίας στούς Αποστολικούς χρόνους τα θαύματα ήταν περισσότερα γιατί οι Απόστολοι και οι Επίσκοποι είχαν να ξερριζώσουν μία λανθασμένη πίστη αιώνων από τις καρδιές των ανθρώπων και να τους κάνουν να πιστέψουν στον αληθινό Θεό. Στην εποχή μας, δεν χρειάζονται αυτά τα πολλά και μεγάλα θαύματα γιατί ζούμε το θαύμα της ύπαρξης της Εκκλησίας παρά τους μεγάλους διωγμούς πού έχει περάσει και περνάει.
Άβελ-Τάσος Γκιουζέλης
Απαντήσεις σε Ερωτήσεις σας

3 σχόλια:

  1. δεν γνωρίζω πως ο καλός Θεός θα κρίνει τον Χόκινγκς. Θεωρώ όμως, ότι δεν εμπίπτει στην κατηγορία της κρίσεως κατά τη συνείδησή του, διότι δεν μεγάλωσε σε κάποια μακρινή και ξεχασμένη ζούγκλα, για να λογίζεται ότι δεν έχει ακούσει τον λόγο του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη! Αν δεν γνώρισε καθόλου την Ορθοδοξία τότε θα κριθεί με το νόμο της συνειδησεως. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο γνώρισε την Ορθοδοξία. Ο Θεός ξέρει την καρδιά του και θα τον κρίνει δίκαια. Με το νόμο της συνειδήσεως κρίνονται και αυτοί που γεννήθηκαν στον Προτεσταντισμό ή στον Ρωμαιοκαθολικισμό ή αλλου και δεν άκουσαν ποτέ τους για Ορθοδοξία. Υπαρχουν και σήμερα πολλοί άνθρωποι σε σύγχρονες χώρες που δεν ξέρουν τι είναι η Ορθοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ αγαπητε ΤΑΣΟ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ μαζι σου.δεν μπορουμε να ΠΟΥΜΕ στην σημερινη εποχη δεν ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην εποχη του ιντερνετ.2]εαν μην βαπτισθεις εξ πνευματος και εξ υδατος ζωην αιωνιον ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙΣ ειπεν ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ.3]αναφερεται στην ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ και του πλουσιου οπου ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ζηταει την βοηθεια του ΑΒΡΑΑΜ ΓΙΑ να ειδοποιησει τους ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΟΥ.εχουνε τον ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του απαντησε Ο ΑΒΡΑΑΜ.4]ΟΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ειναι ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΤΑΣΟ μου και φυσικα ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,, πολλοι απο αυτους την δεχθηκανε.γιαυτο αλλωστε δεν διαβαζονται ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗ.ΚΑΤΑΡΧΑΣ δεν εχουνε μυστηρια ,,πως θα σωθουνε??εχουνε 5 ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ και 2-3 μυστηρια οι υπολοιποι.ΧΩΡΙΣ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΕΙΑ.ΟΙ ΛΙΓΟΙ που θα σωθουνε ειναι ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ δεν ακουσαν ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ομως την εφηρμοσαν.πολλοι δε ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΛΛΑ ΤΥΦΛΟΙ.Ο ΝΗΦΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΝΗΣ πραγματι ειδε ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ την κατεγραψε και ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΣΩΣΜΕΝΟΥΣ εκτος ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ που οι ιδιοι ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.ΕΔΩ ΤΑ αδολα τα ΚΑΘΑΡΑ ΒΡΕΦΗ ΤΑ ΑΕΡΟΒΑΠΤΙΖΩΜΕ τα αρρωστα για να τα σωσουμε.πριν λιγα χρονια στον ΑΓΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ,, εκει κοντα ΗΤΑΝΕ 2 ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ.ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ αρχισε να ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ στην γλωσσα τους ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ,,πηγανε στον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΕΑ και του ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ πριν λιγο καιρο ΕΙΧΑΝΕ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ.ΑΠΟ αυτο καταλαβαινουμε ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ,,ΡΑΝΤΙΖΟΝΤΑΙ.ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ουτε η εξομολογηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.