Ετικέτες

2.5.18

Προκόπης Παυλόπουλος τώρα στην Αίγυπτο ανακοινώνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ παρά τις τουρκικές αντιδράσεις!


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

κ. ABDEL FATTAH AL-SISI

ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Αλεξάνδρεια, 30 Απριλίου 2018

Η εφαρμογή του προγράμματος «Νόστος», αυτή η συνεργασία μεταξύ των Διασπορών των Χωρών μας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, μας έδωσε την δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον κύριο Σίσι τις σχέσεις μας, και αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές. Κάτι το οποίο βοηθάει, όχι μόνο τις τρεις Χώρες, αλλά είναι πολύ σημαντικό γενικότερα.Διότι η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου έχει τις εξής επιπτώσεις, τις οποίες οφείλουν όλοι να αναλογιστούν: Η πρώτη επίπτωση αφορά την συνεργασία μας στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει Ειρήνη. Πρέπει στον τομέα αυτό να συνεργαστούμε διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεων μας συνεργαζόμαστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δεύτερος τομέας είναι η οικονομική συνεργασία, και ιδίως η συνεργασία σε ότι αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και στον τομέα αυτό η συνεργασία είναι εξαιρετική. Και έχουμε συναποφασίσει ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέυ. Και δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του Δικαίου της Θάλασσας. Το λέω αυτό γιατί, είμαστε σύμφωνες και οι τρεις Χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις Θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα.

Τέλος η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι υποδειγματική και προς μια άλλη κατεύθυνση: Αποδεικνύουμε ότι συνεργαζόμαστε και ότι προωθούμε τον Διάλογο μεταξύ Πολιτισμών. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην Ειρήνη, συμβάλλουμε στην οικονομική συνεργασία των Κρατών. Και έτσι φαίνεται ότι η καλύτερη συνεργασία είναι εκείνη που προκύπτει μέσα από ένα Διάλογο Πολιτισμών, όπως κάνουν και οι Διασπορές μας. Ο Διάλογος αυτός Πολιτισμών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν. Υπάρχει έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι Πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους. Αυτό κάνει η Ελλάδα με την Κύπρο μαζί με την Αίγυπτο, δηλαδή οι Πολιτισμοί μας διαλέγονται για να ζήσουν οι Λαοί μας ειρηνικά.

Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών Λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο και για πολλούς άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.