Ετικέτες

18.7.18

Εύγε στους αδελφούς μας Έλληνες της Κύπρου που αντιστέκονται στη βάναυση απόπειρα διαστρέβλωσης της Ιστορίας με το επαίσχυνο "γλωσσάρι"


Άστε τις μπούρδες στην ΕΣΚ, αποσύρετε το έκτρωμα ή αποσυρθείτε…

Αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να το προσπεράσει διαρρέοντας στα ΜΜΕ, ανωνύμως, ότι πρόκειται για «ιδιωτική πρωτοβουλία» και ως εκ τούτου, δεν την αφορά. Στη συνέχεια το τσουνάμι αντιδράσεων, που προκάλεσε στην κοινή γνώμη –ακόμη και σε στενούς φιλοκυβερνητικούς κύκλους- υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναδιπλωθεί. Εμφανίστηκε ενοχλημένος.Αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, προσπάθησε να το προσπεράσει ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ανάμειξη η ΕΣΚ. Στη συνέχεια όταν ζορίστηκε, ισχυρίστηκε πως το δ.σ. ανέμενε να το δει πρώτα. Τελικά, όταν είδαμε όλοι περί τίνος εκτρώματος επρόκειτο, προέβαλε τον άβουλο ισχυρισμό ότι δεν είναι υποχρεωτικό, άρα δεν υπάρχει λόγος τοποθέτησης.Περί του εκτρώματος της ντροπής ο λόγος. Του περιβόητου γλωσσαρίου, όπως το ονόμασαν ανερυθρίαστα οι θλιβεροί εμπνευστές του. Ο κυριότερος από τους οποίους, ο Αρλέμ Ντεζίρ, εμφανίζεται από το Wikipedia να κουβαλά από το 1998 μια καταδίκη σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 30.000 φράγκων για υπόθεση κατάχρησης. Αν δεν ίσχυε θα έπρεπε να είχε απαιτήσει την διαγραφή από την διεθνή ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια.

Δεν προσπερνιέται με τίποτα! Επειδή δεν αποτελεί, απλώς, μια εξοργιστική προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των δημοσιογράφων και εμφανέστατη προσπάθεια φίμωσής τους. Επειδή δεν αποτελεί, απλώς, μια ξεδιάντροπη επιχείρηση από μια χούφτα ακάλεστους ξένους και μια ακόμη μικρότερη χούφτα ντόπιων παρατρεχάμενών τους, να παραχαράξουν την ιστορία αυτού του τόπου.

Επειδή στο φως έρχονται ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, που αποκαλύπτουν το ύπουλο παιγνίδι πολλών εμπλεκομένων. Οι οποίοι δεν έχουν καν την τόλμη να παραδεχτούν ότι γνώριζαν και είτε στήριξαν είτε ανέχτηκαν την ετοιμασία του εκτρώματος. Με σαφή πρόθεση να υπονομεύσουν τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, αφαιρώντας από τα μυαλά τους ιστορικές πραγματικότητες. Θολώνοντας τα, ώστε να κατηφορίσουν προς την όποια λύση, που μερικοί έχουν από καιρό καταδείξει ότι αποδέχονται.

Κατ’ αρχάς, είναι σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να προωθήθηκε η ετοιμασία του εκτρώματος εν πλήρη αγνοία της Κυβέρνησης. Απλούστατα, επειδή η Κύπρος είναι μέλος του ΟΑΣΕ. Όποιος ανοίξει την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας θα διαπιστώσει ότι η συμμετοχή στον εν λόγω οργανισμό διαφημίζεται. Άλλωστε, η αμφιλεγόμενη στάση της Κυβέρνησης όταν γνωστοποιήθηκε η ετοιμασία του εκτρώματος καθιστά πλήρως αμφίβολη την τελική «ενόχληση» του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όταν έγινε γνωστό το γλωσσάρι, η Κυβέρνηση τήρησε σιγήν ιχθύος. Όταν το εκτρωματικό περιεχόμενό του είδε το φως της δημοσιότητας, περιορίστηκε στη διαρροή προς τα ΜΜΕ, ότι πηγή της κυβέρνησης ανέφερε πως δεν χρήζει σχολιασμού επειδή αποτελεί «προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Όταν οι αντιδράσεις της κοινωνίας αποδείχτηκε ότι συναγωνίζονται σε ορμή και ένα τσουνάμι, τότε δεήθηκε ο Πρόεδρος να εκφράσει «ενόχληση». Αν είναι πραγματικά ενοχλημένος, οφείλει να απαιτήσει από τον ΟΑΣΕ στον οποίο η κυβέρνηση συμμετέχει να αποσύρει το έκτρωμα!

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι σοβαροί λόγοι, που αφορούν την ΕΣΚ και τον Πρόεδρό της. Κατ’ αρχάς, ότι ο Γιώργος Φράγκος χρησιμοποιούσε και πιο προχωρημένες αναφορές από αυτές του εκτρώματος πριν από ένα και πλέον χρόνο. Συγκεκριμένα, σε μνημόνιο συναντίληψης εκπροσώπων δημοσιογραφικών ε/κ και τ/κ οργανώσεων ημερομηνίας 25 Απριλίου 2017, γίνεται αναφορά σε «δημοσιογράφους της νότιας Κύπρου και της βόρειας Κύπρου». Στο γλωσσάρι, μια από τις ελάχιστες παρατηρήσεις που έθεσαν οι Ε/κ συντάκτες του εκτρώματος είναι ότι οι αναφορές σε Βόρεια και Νότια Κύπρο, «υποδηλούν την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στο νησί και ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτοι και προσβλητικοί»! Η τουρκική πλευρά δεν συμφώνησε επ’ αυτού.

Η στήλη είχε προκαλέσει τον πρόεδρο της ΕΣΚ ότι πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση έναντι του εκτρώματος. Όχι μόνο επειδή προσβάλλει την δημοσιογραφική οικογένεια με την αήθη παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου. Κυρίως, επειδή αφορά ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Αποτελεί ασύστολη πρόκληση η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας του τόπου. Ιδίως, από την στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν υπό την εύνοια του δ.σ. της ΕΣΚ η ετοιμασία του εκτρώματος, εκτίθεται το σύνολο των δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαμαρτυρία του ανθρώπου, που ετοίμασε πριν από 30 χρόνια το λογότυπο της ΕΣΚ, το οποίο εμφανίζεται και στο λάβαρο της Ένωσης. Σε προχθεσινή ανάρτησή του ο κ. Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ γράφει: «Πριν από 30 περίπου χρόνια, επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Καννάουρου, η Ένωση Συντακτών Κύπρου είχε προκηρύξει κάποιον διαγωνισμό, στον οποίον έλαβα μέρος και βραβεύτηκα με πρώτο και δεύτερο βραβείο. Στη συνέχεια θέλησαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα σχέδιά μου ως λογότυπα της Ένωσης, πράγμα που έγινε με τη συγκατάθεσή μου, και, μάλιστα βοήθησα τον κύριο Καννάουρο για τη μεταφορά τους σε λάβαρα που παράγγειλε για χρήση από την Ένωση. Επειδή, ο σημερινός Πρόεδρος της Ένωσης και κάποιο ή κάποια μέλη της, με τις ενέργειές τους (βλέπε γλωσσάρι), πλήγωσαν τον τόπο τους, και εφόσον εξαρτάται από μένα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ να χρησιμοποιούνται τα σχέδιά μου από την Ένωση».

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Γ. Φράγκος είτε πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, είτε να θέσει σε δημοψήφισμα το έκτρωμα για να αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι αν θέλουν να αποσυρθεί, είτε οφείλει να παραιτηθεί. Ο γράφων θα αναμένει και θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να είναι μέλος μιας οργάνωσης δειλής ή παίζουσας ύπουλα παιγνίδια ή λαμβάνουσας τέτοιες αποφάσεις, που ντροπιάζουν τα μέλη της χωρίς καν να ερωτηθούν. Το θέμα δεν έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις του καθενός επί του Κυπριακού. Αλλά με την ανάγκη ενός σώματος, όπως είναι η ΕΣΚ, να λαμβάνει ξεκάθαρες θέσεις, να προστατεύει πλήρως την ελευθερία του Τύπου και να σέβεται ιστορικές πραγματικότητες. Όλα τα υπόλοιπα είναι σκέτες μπούρδες!

Γιώργος Καλλινίκου
Φιλελεύθερος                                        ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.