Ετικέτες

21.8.18

π. Ανδρέας Κονάνος - Η προέκταση των θαυμάτων ποια είναι;Ο Χριστός ήρθε για να μας ζωογονήσει. Να μας βοηθήσει να φέρουμε καρπούς ζωής
Mε εντυπωσίασε επίσης ένα θαύμα του Χριστού μας στην αιμορροούσα γυναίκα. Μου άρεσε πολύ μια ερμηνεία που διάβασα. Αυτή η γυναίκα, η αιμορροούσα, για 12 χρόνια έπασχε από αιμορραγία. 

Και είχε δαπανήσει, λέει, τα πάντα. Όλα τα χρήματά της, την περιουσία της, σε γιατρούς, προκειμένου να θεραπευτεί από την αιμορραγία. Ο Χριστός την έκανε καλά. Κι όλοι λέμε: «Τι μεγάλο θαύμα αυτό! Ο Χριστός τη θεράπευσε, σταμάτησε η αιμορραγία, την έκανε καλά!»
Αυτή είναι η απλή, επιφανειακή και πρόχειρη θέαση του θαύματος. Ομως μια ερμηνεία που διάβασα προχωράει πολύ βαθύτερα. Και λέει το εξής: «Γιατί ο Χριστός την έκανε καλά; Την έκανε καλά απλώς και μόνο για να μην έχει αιμορραγία; Τη θεράπευσε μόνο και μόνο για να είναι ένας υγιής άνθρωπος, όπως οι υπόλοιποι που δεν έπασχαν; Μόνο γι’ αυτό; Οχι».

Ας δούμε ακόμα κάποιες παραμέτρους της ζωής της, για να καταλάβουμε τι άγγιξε στ’ αλήθεια ο Χριστός με τη θεραπεία Του: Για 12 χρόνια αυτή τη γυναίκα, επειδή έπασχε από αυτή την ακατάσχετη αιμορραγία, δεν την πλησίαζε κανείς! Διότι εθεωρείτο ακάθαρτη! Αρα, δεν μπορούσε να συνάψει συζυγικό δεσμό. Γιατί; Το είπαμε: Επειδή ήταν ακάθαρτη.
Δεν την πλησίαζε κανείς. Αρα, δεν μπορούσε να χαρεί την αίσθηση της μητρότητας. Δεν μπορούσε να χαρεί ούτε να απολαύσει τη θηλυκότητά της, τη γυναικεία φύση της. Αποτέλεσμα: Ζει μια ζωή απομονωμένη, στο περιθώριο, καταπιεσμένη. Το χάρισμά της (το χάρισμα της θηλυκότητας και της μητρότητας), η κρυφή της επιθυμία να γίνει σύζυγος και μάνα ,δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί. Και έρχεται ο Χριστός και την κάνει καλά. Για να προεκτείνει αυτό το «καλά» σε πολλά επίπεδα. Οχι μόνο σε επίπεδο σωματικό αλλά και σε επίπεδο ψυχικό, σε επίπεδο συναισθηματικό, σε επίπεδο ερωτικό, σε επίπεδο μητρικό!

Σκέψου αυτά τα απλά: Αυτή η γυναίκα, με το που έγινε καλά από την αιμορραγία, αυτομάτως θα έγινε κι αγαπητή. Μετά τη θεραπεία της έγινε ποθητή, έγινε αγαπημένη γυναίκα κάποιου άντρα, ο οποίος θα την πόθησε και θα την πλησίασε. Τώρα πλέον θα μπορούσε να κάνει και οικογένεια. Θα μπορούσε να κάνει και παιδί.

Κι όλα αυτά από τον Χριστό! Ο Χριστός, δηλαδή, της δίνει τη δυνατότητα και ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσει κι αυτή η γυναίκα να ζήσει τον πόθο της καρδιάς της. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η βαθιά πνευματική εξήγηση που διάβασα. Και μου έδειξε άλλη μια φορά ότι δεν αρκεί να διαβάζει κανείς απλά το Ευαγγέλιο και να λέει ότι έγινε ένα θαύμα. Wow!, πω πω! φοβερό και τρομερό: Εκλεισε μια πληγή αίματος. Φοβερό! Ναι, αλλά η προέκταση αυτού του θαύματος ποια είναι; Στο σήμερα τι έχει να πει αυτό;

Η προέκταση είναι αυτή: Κλείνει μια πληγή για να ανθίσουν καινούργια λουλούδια στη ζωή της! Κι αυτό φανερώνει ότι ο Χριστός ήρθε στη ζωή μας και γι’ αυτόν τον λόγο: να μας ζωογονήσει. Να μας βοηθήσει να φέρουμε καρπούς ζωής, λουλούδια ζωής. Δυστυχώς συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς: Δεν ζούμε πάντα τη ζωή που ονειρευόμαστε και που πραγματικά θέλουμε.

Θέλω να σε ρωτήσω κάτι: Αυτό που κάνεις τώρα, που κάθεσαι κι ακούς και διαβάζεις αυτά τα λόγια, το θέλεις; Αν το θέλεις, αξίζει. Αν δεν το θέλεις, όμως, μην το κάνεις. Κάνε αυτές τις ερωτήσεις για όλα όσα κάνεις στη ζωή σου: Το θέλω; Το χαίρομαι; Το απολαμβάνω; Μου ταιριάζει; Μου πάει; Με βοηθάει; Βρες αυτό που σου ταιριάζει.
Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου 
«Ολα του γάμου δύσκολα...» 
των εκδόσεων Αθως
Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

1 σχόλιο:

  1. Μὲ ποιά στοιχεῖα αὐτὸς ὁ πατὴρ θεωρεῖ ὅτι τὸ "ὄνειρο" τῆς ἁγίας Βερονίκης ἦταν "νὰ γίνει ποθητὴ, νὰ τὴν ἀγαπήσει κάποιος ἄνδρας"; Βασίζεται σὲ κάποιες πηγὲς ἢ εἶναι προϊὸν τῆς φαντασίας τοῦ ἐν λόγῳ πατρός;

    Ἀλλὰ καὶ τὸ ὅλο πνεῦμα τοῦ κειμένου εἶναι ἄῤῥωστο. Ἐκεῖνο ποὺ ἐκπορεύεται ἀπ΄ αὐτὸ εἶναι τὸ "ἀκολοῦθα τὰ ὄνειρά σο", "ζῆσε ὅπως θέλεις". Τί σχέση ἔχουν ὅλα αὐτὰ μὲ τὴν θυσιαστικὴ πορεία τοῦ χριστιανοῦ, μὲ τὴν ἐκκοπὴ τοῦ ἰδίου θελήματος, μὲ τὴν ἐκκαθάριση ἀπὸ τὸ νοῦ ΟΛΩΝ τῶν λογισμῶν καὶ τῶν κακῶν καὶ τῶν καλῶν γιὰ νὰ παραμείνει μόνο ὁ Χριστὸς ἐντὸς τῆς καρδίας τοῦ ἀνθρώπου; Τί εἶδος ὀρθόδοξου κηρύγματος εἶναι αὐτὸ ποὺ προτρέπει τὸν ἀφελῆ πιστὸ νὰ "ἀκολουθήσει τὰ ὄνειρά του" κάτι ποὺ εἶναι ἀπὸ τὰ βασικὰ συνθήματα τῆς Νέας Ἐποχῆς;

    Ἀπ΄ ὅτι φαίνεται μάλιστα, ἂν κρίνω καὶ ἀπὸ αὐτὸ τὸ κείμενο https://www.pentapostagma.gr/2018/08/%cf%80-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b7-%ce%b4%ce%ad%cf%87%ce%b5%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%af%ce%b1.html ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὸ ἴδιο βιβλίο, ὄλο τὸ βιβλίο πρέπει νὰ εἶναι "ἄῤῥωστο"...: "Follow your heart" ... καὶ μάλιστα χωρὶς κανένα συμβιβασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.