Ετικέτες

26.8.18

ΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΟΥΜΕ;


Μένω έκπληκτος τώρα που αντιλαμβάνομαι με ταπείνωση, τον τρόπο που ο Χριστός μάς μαθαίνει να Μετανοούμε!

-Μάθετε απ' εμού, ότι Πράος ειμί και Ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχάς ημών!

Πόσο απλός ο λόγος αυτός και πώς κρύβει όλη την Αγάπη, όλη την Αλήθεια Ποιμαντική και τον τρόπο που ευρίσκουμε την Ανάπαυση μέσα στην καρδιά μας!

Ανάπαυση σημαίνει πρώτα από όλα Άφεση Αμαρτιών, απελευθέρωση, ξαλάφρωμα από το βάρος της ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΙΛΗΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ.

Αλλά πρώτα από όλα λέει ο Ίδιος:
- ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ!

Πως μαθαίνουμε απο τον Ίδιον τον Χριστό;
Μα, από τις Εντολές Του!

Οι Εντολές Του αναδύουν ΑΓΑΠΗ, ΕΙΡΗΝΗ, ΧΑΡΑ, και αποκαλύπτουν ότι Αυτός που ομιλεί ειναι ΠΡΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ!

Εάν δεν μυριστούμε την Αγάπη του Εντολέα Χριστού και την Χαρά που περικλείουν οι Εντολές Του μυστικά στην Καρδιά μας, πώς θα τις επιθυμήσουμε νά 'ναι αυτές η Ζωή μας;

Εάν δεν πληροφορηθούμε στην Καρδιά μας ότι ο Εντολέας είναι Πράος και Ταπεινός πώς θα πονέσουμε για την Αμαρτωλή Ζωή που αναβλύζει διαρκώς η δική μας Καρδία;

Ο Πράος και Ταπεινός στην Καρδιά Χριστός μας αποκαλύπτει τον Οργισμένο και Υπερήφανο εαυτό μας.

Αβίαστα, όταν μαθαίνουμε την Πραότητα και Ταπείνωσή Του φέρνοντας στη μνήμη μας τις Εντολές του Χριστού, νιώθουμε την Αμαρτωλότητά μας.

Δείχνοντάς μας την Αγάπη Του, αποκαλύπτονται οι Αμαρτίες μας.

Αγκαλιάζοντάς μας μυστικά και καρδιακά μας προκαλεί ΦΙΛΟΤΙΜΑ να εξομολογηθούμε στον Ίδιο πρώτα όπως ο Τελώνης και ύστερα στον Εξομολόγο Ιερέα, την Αμαρτωλή Ζωή μας.

Αυτό φαίνεται από το Λόγο Του, να προσευχόμαστε κρυφά, αλλά και από την Παραβολή του Τελώνη, ότι ομολογούσε τις Αμαρτίες του μόνος με μόνο τον Θεό!

Εξομολογούμενοι ευρίσκουμε πρώτα στην Προσευχή και μετά στην Εξομολόγηση, ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΔΙΟΤΙ ΑΦΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ.
Απελευθερωνόμαστε από την εξουσία των δαιμόνων πρώτα, που ζουν από το δικαίωμα που τους δίνει η Αμαρτωλή Ζωή μας, και μετά ΑΝΑΠΑΥΟΜΑΣΤΕ μέσα στη Αγάπη, Χαρά, Ειρήνη που μας δίνεται από την Συγχωρετική Ευχή του Ιερέα.

Γι΄ αυτό λέει ο Απόστολος Παύλος, ο αγώνας σας είναι εναντίον των εξουσιών των δαιμόνων του κόσμου τούτου.

Μας μαθαίνει την Ταπείνωση και Πραότητα της Καρδιάς Του και των Αγίων Του και μας αποκαλύπτει την Υπερηφάνεια και την οργή της Καρδιάς μας.

Μας φανερώνει το Έλεός Του και των Αγίων Του και δακρυσμένοι ομολογούμε την σκληροκαρδία μας.

Μας αποκαλύπτει την Αγνότητά Του και των Αγίων Του και Μετανοούμε για την Πορνεία, Μοιχεία και όλα τα σαρκικά μας πάθη!

Διότι οι Άγιοί του είναι οι έμπρακτοι εφαρμοστές της Ζωής Του.

Μας δείχνει ότι η Πραότητα και η Ταπείνωσή Του ξεκινούν από την Καρδία Του ως Επιθυμίες και βλέπουμε ότι τα Πάθη και οι Αμαρτίες μας ξεκινούν απο την Καρδία μας, ως επιθυμίες.

Όλα αυτά μας φανερώνονται όταν Μνημονεύουμε τις Εντολές Του αλλά και την Ζωή της Παναγίας, των Αγίων Αποστόλων και Μαρτύρων και των Αγίων Του, μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Φανερώνεται σε μας, η Πραότητα και η Ταπείνωσή Του, στην Προσευχή Μετανοίας μας όπως στον Τελώνη μόνοι ενώπιον του Θεού μυστικά, αλλά και μέσα στα Μυστήρια Εξομολόγησης, στη Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία και στις Ακολουθίες της Εκκλησίας!

Το Φως Χριστός, αποκαλύπτει το σκότος μας!
Η Αγάπη Χριστός, αποκαλύπτει το μίσος, την οργή, το παράπονο και όλα τα πάθη μας.

Μας προσφέρεται η Μετάνοια σαν το Μυστήριο της διαρκούς Καθάρσεως, Φωτισμού και Θεώσεώς μας που πρέπει πάντα να συνοδεύει την εξομολόγηση, τη Θεία Κοινωνία, όλα τα Μυστήρια και τη Ζωή μας στην Εκκλησία και στην καθημερινότητα.

Όλα, καρδιακά και μυστικά πρώτα, και μετά φανερά:

- Να πλένετε πρώτα το μέσα του ποτηρίου, το έσωθεν, την εσωτερική Καρδιά σας, για να φαίνεται και το έξωθεν, η συμπεριφορά σας, καθαρή.
- Όταν θέλετε να Προσευχηθείτε, να Μετανοήσετε, κλειστείτε στο δωμάτιο σας, στο ταμείο σας και μιλήστε Του κρυφά όπως ο Τελώνης και θα σας αποδώσει δηλαδή θα σας Συγχωρέσει, φανερά, δηλαδή θα το καταλάβετε και εσείς και οι άλλοι.

Μετά μας καλεί, στην Εξομολόγηση και στη Θεία Κοινωνία, διότι είμαστε μέλη του Σώματος και του Αίματός Του, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία Του!

Να λοιπόν πως αρχίζει η Μετάνοια που όλους διαρκώς μας καλεί:

Με τη φύλαξη και μνήμη (τήρηση) των Εντολών Του, μας φανερώνει την Πραότητα και Ταπείνωση της Καρδίας Του και φιλότιμα, Μετανοούμε!

Ανδρέας Χριστοφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.