Ετικέτες

14.9.18

Κρίνεται το μέλλον της Αγίας Σοφίας: To Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Σχόλιο: Να τολμήσω να πω τον λογισμό μου;  Μήπως αυτό το λάθος, αν το κάνουν οι Τούρκοι, θα είναι που θα προκαλέσει την οργή του Θεού και ραγδαίες εξελίξεις;
Κρίσιμη μέρα η σημερινή για τον ιστορικό ναό της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Αναμένεται να αποφασιστεί αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί, απόφαση η οποία ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά.

Ο χρόνος θα δείξει τι θα συμβεί με τον Βυζαντινό ναό, ωστόσο η απόφαση που θα παρθεί από την τουρκική πλευρά θα επηρεάσει σίγουρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Την Πέμπτη αναμένεται να αποφασιστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, αν η Αγιά Σοφιά παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Υπηρεσίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η Υπηρεσία -πρόκειται για έναν ιδιωτικό οργανισμό-, είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004 ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις, ώστε να ανοίξει η Αγιά Σοφιά ως τέμενος, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.
Στη συνέχεια το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημά της. Ακολούθησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2015, στην οποία αναφέρεται ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει αύριο έπειτα από τρία χρόνια μετά την προσφυγή και, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.