Της Παπαστεργίου Δέσποινας
Ο παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς είναι ιδιαίτερα εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή. Είναι ένα κλασικό γλυκό, μυρωδάτο και νόστιμο, που προτιμάται πολύ σε περιόδους νηστείας.~ Υλικά
1 φλυτζάνι λάδι (1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο)
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1 κουτ. γλυκού κανέλα
λίγα καρύδια, σταφίδες και μέλι (προαιρετικά)
~ Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για δέκα λεπτά.
Σε μια άλλη βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα.
Προσθέτουμε με προσοχή το σιρόπι, τις σταφίδες και τα καρύδια, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Τον απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, πατάμε καλά για να αποκτήσει σχήμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν είναι έτοιμος, τον ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδια.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον βάλουμε σε μικρά ατομικά φορμάκια και όταν τον σερβίρουμε να τον περιλούσουμε με λίγο μέλι..
Πηγή: Βλαχόφωνοι Έλληνες
Εικόνα από: gurmekibris
το «σπιτάκι της Μέλιας»
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για δέκα λεπτά.
Σε μια άλλη βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα.
Προσθέτουμε με προσοχή το σιρόπι, τις σταφίδες και τα καρύδια, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Τον απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, πατάμε καλά για να αποκτήσει σχήμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν είναι έτοιμος, τον ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδια.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον βάλουμε σε μικρά ατομικά φορμάκια και όταν τον σερβίρουμε να τον περιλούσουμε με λίγο μέλι..
Πηγή: Βλαχόφωνοι Έλληνες
Εικόνα από: gurmekibris
το «σπιτάκι της Μέλιας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.