Ετικέτες

13.3.19

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ - Νηστείες και Εκκλησιαστικές Ακολουθίες


Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή εντάσσεται μέσα στην μακρά περίοδο του Τριωδίου της Εκκλησίας μας, το οποίο αρχίζει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου (3 εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή πριν την Καθαρά Δευτέρα) και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Το Τριώδιο είναι η πιο σημαντική εορτολογική περίοδος της Εκκλησίας μας, διότι αποτελεί περίοδο μετάνοιας και επανακαθορισμού της ζωής μας και της στάσης μας απέναντι στο Θεό και τους συνανθρώπους μας.
Η περίοδος αυτή είναι κορυφαία στην ορθόδοξη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας, όπου μέσω των κατανυκτικών ακολουθιών και τον προσωπικό αγώνα των πιστών χριστιανών, αποτελεί περίοδο προετοιμασίας, περισυλλογής, προσευχής, νηστείας, για την "ανάσταση" της ψυχής μας από την αμαρτία στην αγιότητα, μέσω της μετάνοιας.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος 40 ημερών, αρχίζοντας από τη Δευτέρα της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών (Καθαρά Δευτέρα) και λήγει την Παρασκευή της ΣΤ΄ Εβδομάδας των Νηστειών (προ της Κυριακής των Βαΐων).
Στο βίντεο αναφέρονται αναλυτικά οι νηστείες που τηρούνται κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, καθώς και οι Ακολουθίες της Εκκλησίας μας της περιόδου αυτής, όπου η συμμετοχή μας σε αυτές μας βοηθάει στον πνευματικό αγώνα της κάθαρσης των παθών μας δια της μετανοίας.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, θεωρείται η πιο αυστηρή περίοδος νηστείας όλου του έτους και γίνεται προς τιμήν του Χριστού μας και των Παθών Του για τη δική μας σωτηρία.
Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και καλό Πνευματικό Αγώνα αδελφοί Χριστιανοί !

Πληροφορίες, για τη σύνταξη των κειμένων του βίντεο, αντλήθηκαν και από το βιβλίο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ" το οποίο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή για ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ με την Άδεια του συγγραφέα, αποκλειστικά από το ιστολόγιο "ΔΡΟΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ"

Ο Κύριος ας αξιώσει όλους μας να τη διέλθουμε με ανάταση ψυχής, ώστε προετοιμασμένοι πνευματικά, να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη Του και να εορτάσουμε την ένδοξη Ανάστασή Του.

Μουσική βίντεο:
Whitesand - Memory


Όλα τα βίντεο παραγωγής του καναλιού μας είναι ελεύθερα για αναμετάδοση (ενσωμάτωση, ανέβασμα σε άλλα κανάλια).

Καλό Πνευματικό Αγώνα αδελφοί Χριστιανοί, υπομονή κι έχει ο Θεός....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.