Ετικέτες

29.3.19

Ο Έλγιν δεν έκλεψε τα μάρμαρα του Παρθενώνα με σουλτανικό φιρμάνι;

Αποτέλεσμα εικόνας για elgin
Τούρκοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα των Βρετανών ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα αρπάχτηκαν από τον λόρδο Έλγιν με την συγκατάθεση του σουλτάνου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν στο διάστημα 1801-1812 από τον Βρετανό που είχε υπηρετήσει πρέσβης της χώρας του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι προέβη στο ανοσιούργημα αυτό έχοντας εξασφαλίσει σουλτανική έγκριση.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι δύο Τούρκοι επιστήμονες, η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκέν και ο καθηγητής Ορχάν Σακίν διαψεύδουν ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία με σουλτανικό φιρμάνι. Η μόνη απόδειξη ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο νόμιμα είναι μια αναφορά σε επιστολή η οποία όμως δεν υπάρχει πια.
«Ο καθηγητής Ορχάν ερεύνησε τα οθωμανικά έγγραφα. Ούτε φιρμάνι ούτε πρωτότυπη επιστολή βρήκαμε», ανέφερε η Τουρκάλα καθηγήτρια. Από την πλευρά του ο καθηγητής Ορχάν Σακίν, ειδικός για οθωμανικά έγγραφα, ανέφερε ότι παρουσιάζεται μια ανυπόγραφη επιστολή στα ιταλικά. Οι Τούρκοι επιστήμονες επιμένουν ότι μια τέτοια ενέργεια προϋπέθετε σουλτανική εντολή. Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο δεδομένης της έφεσης των κατά τόπους Τούρκων αξιωματούχων στο «μπαχτσίσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.