Ετικέτες

2.4.19

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣτην έκρηξη κατά 21% του συνολικού κλάδου της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα για το 2018 οδηγεί η αναγέννηση των ναυπηγείων του Νεωρίου στη Σύρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και αφορούν την δραστηριότητα της ελληνικής βιομηχανίας επισκευής πλοίων, ο κλάδος στην Ελλάδα για το 2018 παρουσίασε αύξηση 21% στον αριθμό των πλοίων και 23,4% στην ολική χωρητικότητα σε σχέση με το 2017. Συνολικά επισκευάστηκαν σε ελληνικά ναυπηγεία 541 σκάφη από τα οποία τα 165 εντός δεξαμενών και τα 376 εκτός.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι εντός δεξαμενών επισκευές σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση, συγκεκριμένα κατά 47,3% στον συνολικό αριθμό των πλοίων και κατά 127,7% στην ολική χωρητικότητα. Έτσι τα 112 πλοία του 2017, έφτασαν τα 165 πλοία το 2018, δηλαδή 53 περισσότερα. Τα 40 από αυτά τα πλοία προήλθαν από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων του Νεωρίου, μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2018.
Αυτό σημαίνει ότι το 75,47% του ποσοστού της ανάπτυξης προήλθε από το Νεώριο μέσα σε 7 μήνες κατά την επαναλειτουργία του από την Onex Shipyards και με τη μία μόνο δεξαμενή σε λειτουργία, την μικρότερη Handy size, καθώς η μεγάλη Panamax size βρισκόταν σε φάση ολικής ανακατασκευής. Αντίστοιχα, μεγαλύτερη συνεισφορά του Νεωρίου συντελέστηκε και στην συνολική χωρητικότητα.
Για να γίνει κατανοητή η τεράστια συμβολή του εγχειρήματος της επαναλειτουργίας του Νεώριου Σύρου, αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη χρονιά 2016-2017 ο συνολικός κλάδος για επισκευές εντός δεξαμενών είχε σημειώσει μείωση κατά 8,9%, δηλαδή από τα 123 πλοία έφθασε στα 112 πλοία, ως συνέπεια μιας περίπου εικοσαετούς πτωτικής πορείας.
Για τον επόμενο χρόνο οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ευοίωνες, καθώς με την προ 45 ημερών είσοδο της ανακαινισμένης Panamax δεξαμενής στο Νεώριο, η Onex Shipyards αναμένει να επισκευαστούν γύρω στα 100 με 120 πλοία εντός δεξαμενών. Ακόμα και εάν ο υπόλοιπος κλάδος παραμείνει στα ίδια επίπεδα τότε θα επιτευχθεί μια συνολική αύξηση του όλου κλάδου στην χώρα η οποία στη διετία 2017-2019 θα φθάσει και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 100%, με το Νεώριο να συνεισφέρει πάνω από 90% της προστιθέμενης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ανάλογες και θεαματικότερες αυξήσεις αναμένονται και στην συνολική χωρητικότητα των επισκευασμένων πλοίων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν περίτρανα ότι η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης στους Έλληνες και διεθνείς πλοιοκτήτες οι οποίοι μετά από δεκαετίες φέρνουν ξανά στην Ελλάδα τα πλοία τους, αναστρέφοντας έτσι την αρνητική τάση των τελευταίων 20 ετών. Η επένδυση στο Νεώριο της Σύρου δεν δίνει μόνο ανάσα και πνοή στο νησί της Σύρου, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της βαριάς και εξειδικευμένης βιομηχανίας στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Huffington Post 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.