Ετικέτες

14.5.19

Μη μισήσεις τον αμαρτωλό όλοι είμαστε υπεύθυνοι

Λέει ο Ισαάκ ο Σύρος, μη μισήσεις τον αμαρτωλό όλοι είμαστε υπεύθυνοι.
Το ίδιο λέει και ο Όσιος Νείλος Αγκύρας: Για το διπλανό σου που αμαρτάνει στέναξε για να μπορέσεις να στενάξεις και για  τον εαυτό σου. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τις αμαρτίες.

Ο έγκλειστος Όσιος Ιωάννης: Πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας, ότι είμαστε οι πιο αμαρτωλοί από όλους τους ανθρώπους.

Πρέπει να θεωρούμε το αμάρτημα του αδελφού μας δικό μας και να μισούμε το διάβολο που εξαπάτησε τον αδελφό μας.
Το ότι όλοι οι χριστιανοί είναι συνυπεύθυνοι στην αμαρτία, οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι τους αποτελούν μια οργανική ενότητα. Η ενότητα αυτή είναι το σώμα του Χριστού δηλαδή η Εκκλησία.
Η προσβολή όμως του αδελφού που γίνεται με την κατάκριση και την καταλαλιά, αποτελεί προσβολή,εναντίον του Χριστού, γιατί με τη συμπεριφορά αυτή απορρίπτεται ένα μέλος του.

Γι αυτό ο Ησαΐας φτάνει να πει ότι η μετάνοια εκείνου που καταλαλεί και κατακρίνει είναι μάταιη γιατί απέρριψε ένα μέλος του Χριστού.
Αδελφοί μου πρέπει να αποκτήσουμε αγάπη και ευσπλαχνία για τον διπλανό μας ώστε να μπορέσουμε να φυλαχτούμε από την καταλαλιά και την κατάκριση και τον εξευτελισμό των άλλων.
Να βοηθιόμαστε αναμεταξύ μας ωσάν ο ένας να είναι μέλος του άλλου.Η κατάκριση έχει γίνει το κυριότερο αμάρτημα και η νόσος των ευσεβών.

Ο αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος επισημαίνει….τίποτε δεν είναι πιο ευχάριστο στους ανθρώπους όσον το να ομιλούν δια ξένας υποθέσεις  προ παντός μάλιστα όταν συμβαίνει να παρασύρονται από κάποιαν συμπάθειαν ή από μίσος, από τα οποία ως επί το πλείστον διαστρεβλώνεται η αλήθεια.

Πηγή: Λειμώνας
Εικόνα από: eparhia-saratov.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.