Ετικέτες

23.5.19

Η Τουρκία ανταποδίδει τη μείωση δασμών στον χάλυβα του Ντ. Τραμπ…


Πολιτικώς ορθή – φιλική συμπεριφορά με την αποστολή μηνύματος συνδιαλλαγής και… αποκλιμάκωσης στέλνουν οι Τούρκοι στους Αμερικανούς, σπεύδοντας να μειώσουν τους δασμούς στην εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων στην Τουρκία, απαντώντας με τον τρόπο αυτόν στην μείωση των δασμών σε ορισμένα τουρκικά προϊόντα, στην αγορά των ΗΠΑ. Η απόφαση μείωσης της Τουρκίας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορά τη μείωση στο μισό 22 προϊόντων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μείωσε στο μισό τον δασμό εισαγωγής τουρκικού χάλυβα. Οι ΗΠΑ είχαν διπλασιάσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που προερχόταν από την Τουρκία. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι είχαν διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, προϊόντων αλκοόλ και καπνού.
Προ της απόφασης, ο δασμός στο αμερικανικό ουίσκι ανερχόταν στο 140%, για τα αυτοκίνητα στο 120% και 50% στα καπνικά προϊόντα (υπάρχει και δασμός 60% που αφορά στα καλλυντικά με προέλευση από τις ΗΠΑ). Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας, όμως παραμένει η απόφαση των ΗΠΑ για απομάκρυνση της Τουρκίας από τη λίστα των χωρών με προτιμησιακό καθεστώς (GTS: Generalized System of Preferences).

ΠΗΓΗ: www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.