Ετικέτες

7.9.19

Κόλαφος για τα αίσχη της Γερμανίας

■ Με απόφαση-σταθμό καλούνται να πληρώσουν για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα
■ Δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας
■ Ζητεί να εισπράττουν τα έσοδα των σιδηροδρόμων, που τους ανήκουν από κοινού με το ΒερολίνοΗ Θέση μας: Κατασχέσεις εδώ και τώρα

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Aπόφαση που μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε καταλύτη αναφορικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από τις οικογένειες εκείνων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο πριν από σχεδόν μισό αιώνα έλαβε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας περί τα τέλη Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα dikografiesblogspot.com, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού, αναζητώντας δικαίωση για τα εγκλήματα σε βάρος των προγόνων τους, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας ζητώντας να τους καταβληθεί τμήμα των εσόδων από τον ιταλικό σιδηρόδρομο, μέτοχος του οποίου είναι και η Γερμανία, από την οποία εδώ και πολλά χρόνια εγείρουν οικονομικές αξιώσεις ως αποζημίωση για το ξεκλήρισμα του τόπου τους.

Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας και πρώην βουλευτής Γιάννης Σταθάς, η ένσταση της γερμανικής πλευράς δεν έγινε δεκτή από το ιταλικό δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε εκτελεστική απόφαση προκειμένου οι Διστομίτες να λάβουν τα χρήματά τους.

Όπως διευκρινίζει, θα πρέπει να γίνει ακόμη ένα δικαστήριο με σκοπό να ορίσει το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στους συγγενείς των σφαγιασθέντων.

Ανοιξε δρόμος

Πάντως ο κ. Σταθάς ξεκαθαρίζει με τις δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ότι για να προκύψουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να δικαιωθούν συνολικά οι οικογένειες των θυμάτων θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική πολιτική βούληση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απόφαση-κόλαφο για τη Γερμανία η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει έστω και μέσω Ιταλίας τον δρόμο για ανάλογα θετικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα.

Αναζωπυρώνει εκ των πραγμάτων επίσης το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου, που προβλέπει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδας, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.

Για να εκτελεστεί η απόφαση, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι που ως σήμερα πάντως, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις, δεν έχει γίνει.

Η προσπάθεια που είχε γίνει παλαιότερα για κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών είχε εμποδιστεί από την τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη...

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι του Διστόμου, που αναθάρρησαν τώρα από την πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, εμφανίζονται συγκρατημένοι αλλά αισιόδοξοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.