Ετικέτες

25.10.19

Aύξηση του ύψους ηλεκτρονικών συναλλαγών για χτίσιμο αφορολόγητου;

Σχόλιο: Το σκοτεινό πέπλο έρχεται σιγά σιγά αόρατα!!!!
Σε αύξηση του ύψους ηλεκτρονικών συναλλαγών για χτίσιμο του αφορολόγητου φέρεται να προχωρά η κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει τη συγκέντρωση των απαραίτητων «e-αποδείξεων» για την αποφυγή εξτρά φόρου από ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Η υποχρεωτική συλλογή «e-αποδείξεων» αναμένεται να φτάνει στο 30% του εισοδήματος το 2020, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα, χαμηλόμισθους και όσους «πιάνονται» από τεκμήρια να φτάσουν τον στόχο των πληρωμών με κάρτες και μέσω e-banking.

Όσοι δεν πιάσουν τον στόχο, αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν «πρόστιμο» που θα ισοδυναμεί με φόρο 22% για το ποσό των εισοδημάτων που δεν καλύφθηκε με ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην επέκταση της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλους τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Στόχος για την κυβέρνηση είναι επιπλέον έσοδα 541 εκατ. ευρώ.

Το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι το μέτρο δεν θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους, με βάση στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισοδήματα 10.000 ευρώ δήλωναν «e-αποδείξεις» στο 44%, ενώ φορολογούμενοι με εισοδήματα 30.000 ευρώ, δήλωναν μικρότερο ποσοστό στο 36%.

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν εξτρά φόρο

Παρόλα αυτά, στην «παγίδα φόρου» κινδυνεύουν να πέσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξής φορολογούμενοι:

– Με μεσαία και υψηλά εισοδήματα: Η συλλογή «e-αποδείξεων» στο 30% των εισοδημάτων θα είναι δυσκολότερη για φορολογούμενους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο καθώς πολλές βασικές δαπάνες καλύπτονται από κοινού.

– Με χαμηλά εισοδήματα: Με την αύξηση του ύψους ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει και οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα να συλλέγουν περισσότερες «e-αποδείξεις». Ενδεικτικά, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσει πληρωμές με πλαστικό χρήμα ύψους 4.500 έναντι 1.750 ευρώ που απαιτούνται σήμερα. Εάν συγκεντρώσει «e-αποδείξεις» 1.750 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 605 ευρώ, χάνοντας ουσιαστικά σχεδόν όλη την έκπτωση φόρου από το αφορολόγητο όριο.

– Με τεκμαρτά εισοδήματα: Όταν το τεκμαρτό εισόδημα (δηλαδή από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων) είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται, η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 30% θα αφορά το υψηλότερο εισόδημα, δηλαδή το τεκμαρτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.