Ετικέτες

7.10.19

Ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση το Μεταναστευτικό


Σχόλιο: Γιατί το κράτος επιτρέπει στις Μ.Κ.Ο να ακούν χρέη εξωτερικής πολιτικής; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που δεν μας λένε;Σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς και τους εταίρους ο Μητσοτάκης. Επιστρατεύεται και ο Θεοδωρικάκος

Έντονη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, με την κατάσταση να κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εμπλεκόμενους υπουργούς του, παρακολουθεί στενά την (απρόβλεπτη) στάση της Τουρκίας και προσδοκά τη βοήθεια των εταίρων, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Χθες, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος αναλαμβάνει τη δημόσια επικοινωνία για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Για την αποσυμφόρηση των νησιών αποφασίστηκε η εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών στη στήριξη των δήμων και των περιφερειών που θα συνδράμουν με χώρους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, ενημερώνοντας την επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, εκτίμησε ότι το Μεταναστευτικό «λαμβάνει διαστάσεις εθνικής κρίσης».

Όπως είπε, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ροών κατά 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, προσθέτοντας: «Δεν περιμένουμε θαύματα, είμαστε ρεαλιστές, αλλά τον αγώνα μας θα τον δώσουμε σε όλα τα μέτωπα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με την πεποίθηση ότι και τις υποχρεώσεις μας, ως κράτος δικαίου, θα εκπληρώσουμε, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας θα διασφαλίσουμε».

Ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στην Αγκυρα προκειμένου να έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ο Τούρκος υπουργός φέρεται ότι δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές. Υπόσχεση που δεν δείχνει να έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης, με δεδομένη τη δράση των κυκλωμάτων στα παράλια της Τουρκίας και κυρίως τη μη βούληση της τουρκικής πλευράς για επίλυση του προβλήματος.

Τριμερής

Από την Αγκυρα ο κ. Κουμουτσάκος εξήγγειλε τη διαμόρφωση τριμερούς συνεργασίας για το Μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας ως χωρών πρώτης γραμμής στη μεταναστευτική οδό της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η τριμερής συνεργασία διαμορφώνεται με ελληνική πρωτοβουλία, προκειμένου οι τρεις χώρες να μπορούν να παρεμβαίνουν συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο ζήτημα της διαχείρισης του Μεταναστευτικού.

Στόχος, να διασφαλιστεί, μέσω των παρεμβάσεών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία θα υποστηριχθούν έμπρακτα με «περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και, τέλος, πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε κάλεσμα σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου για μετανάστες ανά την επικράτεια και υπέρ της διεκδίκησης περαιτέρω χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Σε Άγκυρα και Αθήνα μεταβαίνουν διαδοχικά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.